Eduard Marco és el guanyador del 22è Premi Gabriel Ferrater

L'obra 'Dolors' és un homenatge a la mare de l'escriptor valencià

El guardonat Eduard Marco / Foto: Lali Puig (Ajuntament)

Cultura

Publicat avui, a les 15:26 per Sara Bella

L'escriptor, traductor i llaurador valencià Eduard Marco ha estat escollit guanyador del Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater (Premi Gabriel Ferrater) amb l'obra 'Dolors'. Segons el mateix autor, el poemari és un homenatge a la seva mare, Dolors Escamilla Pérez, i 'una declaració d'amor a la meua llengua, la meua terra i la literatura'.


L'autor ha definit la seva mare, Dolors Escamilla Pérez, com "una pionera de l'esport valencià" i "la primera dona que va ser la gerent d'un club de futbol masculí". "Va ser una dona espectacular i, tot això, sent dona d'un llaurador i vivint a l'horta", ha afegit.

El jurat, format per Jordi Cornudella, Marc Romera, Anna Maluquer, Susanna Fafart i Marta Pessarrodona, ha escollit l'obra de Marco entre 69 originals presentats, més del doble que a la darrera edició, en la qual se'n van presentar 30.

Resolució del veredicte

El guanyador s'ha donat a conèixer aquest divendres, a la sala de plens de l'Ajuntament, en un acte presidit per l'alcalde, Josep Maria Vallès, i que ha comptat amb la participació del guardonat, Eduard Marco, el president del jurat i editor d'Edicions 62, Jordi Cornudella, i la poeta Marta Pessarrodona.

Tot i això, el lliurament del premi i la presentació del llibre es faran a l'octubre, dins del Festival nacional de Poesia a Sant Cugat.

Un dels premis més ben dotats de la poesia en català

El Premi Gabriel Ferrater, dotat amb 10.000 euros i una escultura de Pep Codó, és un premi de poesia en llengua catalana per a obres inèdites. Es va crear l'any 2001 per l'Ajuntament de Sant Cugat i compta amb la col·laboració d'Edicions 62 i la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater.

Alguns dels guardonats de les anteriors edicions del premi són Eva Baltasar, Marc Romera, Dolors Miquel i Carles Rebassa. A la darrera edició, el premi va quedar desert per segona vegada a la història.


DECLARACIONS

Eduard Marco

És un homenatge a ma mare, Dolors Escamilla Pérez. Era una pionera de l'esport valencià. Va ser doble campiona d'Europa, campiona del món, va guanyar sis copes de la Reina, en futbol i bàsquet. Va ser la primera dona que va ser la gerent d'un club de futbol masculí

Your browser doesn’t support HTML5 audio