Un altre Sant Jordi en pandèmia: així es viurà el dia del llibre a Sant Cugat

El 23 d'abril no hi haurà paradetes a la plaça Octavià sinó davant de cada comerç, però hi haurà activitats durant dues setmanes


  • Comparteix:

Imatge de la presentació de la programació de Sant Jordi a Sant Cugat / Foto: Lali Puig (Ajuntament de Sant Cugat)

Imatge de la presentació de la programació de Sant Jordi a Sant Cugat / Foto: Lali Puig (Ajuntament de Sant Cugat)

Sant Cugat tornarà a viure Sant Jordi als carrers i a l'abril, després que l'any passat toqués passar-lo a casa, en ple confinament per la pandèmia de la Covid-19. La programació cultural de la ciutat s'allargarà durant dues setmanes, del 10 al 29 d'abril, amb una trentena de propostes per a tots els públics encaminades a reactivar els sectors cultural i comercial i amb un homenatge, en especial, al llibre i a les llibreries.

Espectacles familiars, tallers per a joves, recitals de poesia, concerts, xerrades, exposicions, presentacions de llibres i signatures d'escriptors. Un "sobreesforç cultural", tal com ho ha definit la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, durant la presentació, per "estirar al màxim el concepte de les lletres, la literatura i la cultura". Malgrat l'"intent" de l'any passat,

I tot plegat amb la col·laboració de diverses entitats locals que, tot i que no podran posar paradetes al carrer, que es limitaran a les de les llibreries i floristeries just a la porta del comerç el mateix 23 d'abril, sí que participen de la programació. Com a mostra de suport a les llibreries, les àrees de Cultura i Comerç de l'Ajuntament han treballat en unes bosses que repartiran perquè puguin lliurar els llibres que es comprin. Totes les activitats seguiran les mesures de seguretat marcades pel pla del Procicat per celebrar la diada.

La majoria de la programació, que es pot consultar a l'especial de l'agenda de Cugat Mèdia, va dirigida a un públic infantil i familiar, tot i que també es vol acostar la lectura i la creació literària al públic juvenil. D'entre les més destacades, la 8a taula d'escriptors organitzada pel 'TOT Sant Cugat', dissabte 17 a la Rambla del Celler, un recital de poesia en homenatge a Joan Margarit, el mateix divendres 23 al Celler Modernista i la 14a edició del concurs de microrelats que organitza Cugat Mèdia i que aquest any s'adapta "als nous temps" amb una nova categoria, la #InstaClaustre, amb textos que acompanyin una fotografia del Claustre del Monestir penjada a Instagram. La música tampoc hi faltarà, amb concerts de l'Orquestra Moderna Fusió, d'Aula de So, de sardanes amb la Cobla Principal del Llobregat i el tradicional concert de Sant Jordi al Teatre-Auditori a càrrec de l'Orquestra Simfònica Sant Cugat (OSSC). La cultura popular i tradicional també sortirà al carrer, amb la mostra de balls i música i les actuacions dels Trabucaires de Sant Cugat, Bastoners de Sant Cugat, Sardanistes de Sant Cugat, Caparrots de Sant Cugat, l'Escola de Música Tradicional de Sant Cugat i els Grabals dels Castellers de Sant Cugat.

La imatge d'aquest Sant Jordi 2021 de Sant Cugat és obra de la il·lustradora Patricia Herreruela i fa referència, també, a l'entrada a les llibreries.

La Vitrina
L'associació artística Firart, a més, proposa una exposició comissionada per Carolina Camañes de poemes visuals de Sant Jordi anomenada La Vitrina. Un homenatge al llibre com a objecte per expressar més enllà del contingut que es podrà veure a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater fins al 12 de juny.
La Vitrina: poemes visuals de Sant Jordi
La Vitrina: poemes visuals de Sant Jordi / Foto: Lali Puig (Ajuntament de Sant Cugat)





Esther Madrona

Per a aquest Sant Jordi hem intentat fer un sobreesforç cultural per estirar al màxim aquest concepte de les lletres, de la lectura, amb una trentena d'activitats durant ben bé dues setmanes.

Carolina Camañes

El poema és quelcom que està al llibre escrit, i això és l'important del llibre, el missatge que ens dona, el tresor que té amagat. Però el llibre també és un objecte, i la proposta d'aquest guany és que el llibre com a objecte tingui un llenguatge diferent, una altra manera d'expressar-se.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.