L'editorial santcugatenca Pol·len, entre les impulsores del segell 'Llibre Local'

La iniciativa vol "incentivar" el consum de llibres produïts a Catalunya


  • Comparteix:

Presentació del segell 'Llibre local' / Foto: ACN

Presentació del segell 'Llibre local' / Foto: ACN

Vuit editorials catalanes, entre elles la santcugatenca Pol·len Edicions, s'han agrupat sota el segell 'Llibre Local' per tal d''incentivar' l'edició, impressió i disseny de llibres a Catalunya. El segell es va crear fa vuit anys a iniciativa de Comanegra i en els darrers dos anys s'hi han adherit diverses editorials (Llibre Parcir, Nanit Editorial, Piscina petit oceà, La Topera, Mosaics, Pol·len i Yekibud), que aquest Sant Jordi, per primera vegada, s'organitzaran per mostrar les novetats i difondre els objectius de la iniciativa. Per això instal·laran una parada davant la fàbrica Lehmann. Amb tot, asseguren que 'Llibre Local' és un segell que vol 'donar suport' al teixit industrial de les arts gràfiques de Catalunya i conscienciar sobre l'impacte mediambiental dels llibres.

A banda de la unió formal, el logotip del segell s'inclou a la coberta dels llibres. "Com a lectors no tenim el consum de mirar els crèdits d'un llibre i és precisament això el que necessitem canviar. Hem de mirar els crèdits d'un llibre de la mateixa manera que, cada cop més, es mira l'etiqueta d'un jersei", ha reivindicat la directora executiva de l'editorial Comanegra, Alba Cayón. Així, ha assegurat que Catalunya té un "fort pulmó" en les arts gràfiques i ha xifrat en un 4% la població que treballa en el sector. A més, ha apuntat que de tota l'ocupació d'arts gràfiques de l'Estat, un 27% es troba a Catalunya. Amb aquestes xifres, segell 'Llibre Local' vol potenciar aquest sector i crear "consciència".

Cayón també ha explicat que, segons un informe del sector elaborat per DBK, un 28% dels llibres que s'editen a Catalunya es fabriquen a països asiàtics. "És una incoherència que llibres que parlen sobre el canvi climàtic estiguin impresos a l'altra punta del món", ha resumit Mertxe París, de Mosaics Llibres. En aquesta línia, des de segell 'Llibre Local' han explicat que estan treballant, també, per incorporar una certificació mediambiental.

"Una persona que adquireix un llibre té dret a saber el seu impacte ambiental i un grup que produeixi un llibre té la responsabilitat de comunicar-ho", ha dit Jordi Panyella, de Pol·len Edicions. Per això defensen l'"eco-edició", que fa referència a incorporar els criteris mediambientals en la producció dels llibres. Des del segell han destacat la importància de l'ús de paper 100% reciclat o provinent de boscos gestionats de manera responsable i fixar-se en la "motxilla ecològica".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.