La novel·la prehistòrica de Xavier Escura, ara també en català

La història gira al voltant d'un clan neandertal que va viure a Atapuerca fa 400.000 anys


  • Comparteix:

Xavier Escura (dreta) i Jordi Lara durant la presentació del llibre / Foto: Cugat Mèdia

Xavier Escura (dreta) i Jordi Lara durant la presentació del llibre / Foto: Cugat Mèdia

La novel·la 'La llegenda d'Arga', de l'historiador, escriptor i exregidor de Cultura, Xavier Escura, ja es pot llegir en català, tal com va ser escrita inicialment. Amb aquest llibre de ficció prehistòrica, Escura s'endinsa en el dia a dia d'un clan neandertal arcaic, que va viure fa 400.000 anys a Atapuerca. La versió castellana es va publicar a finals de 2019 per Ediciones Carena, ja que cap segell català va voler fer el pas, fins ara, que la mateixa editorial s'ha animat a publicar-ne la versió original. L'historiador santcugatenc ha presentat el llibre aquest dimarts al Museu de Sant Cugat, amb la participació de l'escriptor Jordi Lara.

Xavier Escura ha explicat que el projecte d'aquest llibre va començar fa vint anys i que escriure'l ha estat una de les aventures més apassionants de la seva vida. Sobre l'elecció del moment històric, gens habitual en les novel·les ambientades en la prehistòria, que normalment tiren, com a molt, uns 14.000 anys enrere, l'escriptor ha explicat que la novel·la, de fet, és fruit d'un projecte de divulgació que va dur a terme fa dues dècades, però que finalment no va veure la llum. Sobre els personatges que ha dibuixat a la novel·la, l'escriptor considera que no són tan diferents dels humans d'ara: "Des del punt de vista instintiu i de motivacions, sembla que no hagi passat el temps. Estem amb les mateixes actituds i reaccions".

Per la seva banda, Jordi Lara ha descrit el llibre d'Escura com "una novel·la històrica de les bones", de les que "a través d'uns fets concrets es dona resposta a enigmes històrics". En aquest sentit, ha anomenat l'anècdota que al llibre explica com una determinada destral va arribar al jaciment d'Atapuerca, de manera que "fets imaginaris ofereixen una solució factible". Lara també ha lloat la capacitat del santcugatenc de convidar-nos a reflexionar i a fer-nos preguntes "que ens transcendeixen com a homínids".


Xavier Escura

Des del punt de vista humà, instintiu i de les motivacions conductuals, tot això, si ho analitzes una mica, sembla que no hagi passat el temps. Estem amb les mateixes actituds i reaccions. Això sí, en comptes d'anar amb una destral de pedra i obrir el cap al del costat, anem amb un míssil nuclear i ens carreguem el veí.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.