[Cronologia] La remodelació i viabilitat de La Unió, onze anys de negociacions

Des de l'embargament de l'entitat per un deute de 126.000 euros el 2009 a la dissolució del Consorci el 2021


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: Ajuntament

Imatge d'arxiu / Foto: Ajuntament

Els últims onze anys de vida de la Unió Santcugatenca han estat convulsos. Tot va començar amb un embargament per un deute amb els exllogaters del bar i va passar per la creació d'un consorci entre l'entitat i l'Ajuntament de Sant Cugat per salvar-la. Ara, s'ha aprovat la dissolució del consorci i un repartiment de la propietat amb la conidicó, per part de la Unió, d'una entrada 'immediata' al nou edifici.

Octubre de 2009
La justícia embarga la Unió Santcugatenca per un deute inicial de 126.000 euros contret amb els exllogaters del bar de l'entitat. La junta directiva de la Unió inicia negociacions amb bancs i caixes per a la contractació d'un crèdit que els permeti salvar la seu del carrer d'Anselm Clavé. S'obre un conflicte entre l'expresident de la Unió, Joan Mata, i l'actual president, Pere Marín, en relació al deute contret amb els exllogaters del bar que ja podria superar els 160.000 euros. Marín acusa l'anterior junta d'amagar el deute. L'Ajuntament anuncia que la crisi econòmica li impedeix invertir fons en la Unió Santcugatenca per tal de solucionar el deute financer de l'entitat. Diversos socis de la Unió denuncien irregularitats de la nova junta a l'hora d'inscriure's al registre d'associacions de la Generalitat.

Gener de 2010
La Unió Santcugatenca no obté els crèdits bancaris sol·licitats per salvar l'entitat de l'embargament judicial i anuncia que provarà sort amb l'Institut Català de Finances. Per reduir despeses, l'entitat elimina la figura de director teatral i suprimeix la programació teatral, a excepció de la infantil. Els socis donen llum verda als pressupostos, que inclouen les mesures per superar la crisi econòmica de l'entitat.

Febrer de 2010
La junta de la Unió es reafirma en no vendre el patrimoni de l'entitat i estudia que Promusa faci pisos de protecció oficial en les instal·lacions de l'associació.

Juliol de 2010
L'Ajuntament anuncia l'inici de les converses amb la Unió i la Generalitat per trobar una solució a la crisi de l'entitat.

Desembre de 2010
La Unió Santcugatenca se salva de perdre el seu patrimoni en una subhasta gràcies a un préstec del mateix president de l'entitat. Els 120.000 euros que Pere Marín cedeix a l'entitat permetran cancel·lar el deute que amenaçava el futur de l'entitat. En paral·lel, la Unió continua les negociacions amb l'Ajuntament per construir pisos de protecció oficial en les instal·lacions de l'associació per superar la crisi.

Maig de 2011
L'Ajuntament valora la finca de la Unió en més de 480.000 euros.

Desembre de 2011
La comissió gestora de la Unió rebutja l'oferta de compra de l'Ajuntament.

Desembre de 2013
El ple municipal acorda per unanimitat la creació d'un consorci públic-privat entre l'entitat i l'Ajuntament. Un "acord de ciutat" que "possibilita que la institució continuï prestant servei als santcugatencs".

Gener de 2014
Es crea la comissió mixta perquè faci seguiment dels acords del conveni.

Juliol de 2014
Es presenta el projecte de rehabilitació de les instal·lacions de La Unió i la reforma del teatre, amb una inversió de 5,6 milions d'euros. La comissió mixta haurà d'abordar el finançament dels treballs, ja que el conveni amb el consistori preveu una aportació d'1,5 milions d'euros. S'estima que les obres comencin el setembre de 2015 i que estiguin enllestides a finals de 2017.

Abril de 2015
El ple municipal dona llum verda per unanimitat a la proposta d'estatuts per a la gestió del futur Consorci La Unió Santcugatenca, format per l'Ajuntament i l'entitat. Els estatuts preveuen la gestió directa i indirecta de l'espai i un consell general amb majoria de representants nomenats pel consistori.

Maig de 2017
Es constitueix el Consorci i el seu Consell General. La Unió cedeix la finca al Consorci, pas previ per a la contractació de les obres de remodelació de l'equipament, que està previst que comencin a finals de 2017 i que s'allarguin fins al 2019.

Novembre de 2017
El Consorci de la Unió i la llogatera del bar de l'edifici acorden la suspensió del lloguer per deixar lliure l'establiment i desencallar així el projecte de la nova seu de l'entitat. Amb la signatura, les obres poden començar l'última setmana de l'any. A canvi, reben una indemnització de 50.000 euros i podran complir el seu contracte, vigent fins al 2023, quan acabin les obres.

Desembre de 2017
Comencen les obres de rehabilitació. Està previst que s'enllesteixin l'estiu del 2019 i que les seccions puguin tornar-hi abans que acabi l'any.

Gener de 2019
L'entitat comença a perfilar, a través d'un procés participatiu, com serà el futur de La Unió i les seves seccions a la renovada seu.

Juliol de 2019
Els socis i sòcies de La Unió visiten la seu enllestida, que ha de ser "un equipament cultural de referència a la ciutat". L'entrada de les entitats per fer-ne ús està prevista per l'últim trimestre del 2019, tot i que no hi ha una data fixada. Encara cal acabar les obres del bar i la sala Teatre, previst per al 2020.

Desembre de 2019
Es fa una trobada informativa amb socis de l'entitat i es posen nous terminis. Es preveu que el febrer de 2020 les seccions puguin traslladar el material al nou edifici i que puguin entrar-hi a l'abril, després de Setmana Santa.

Octubre de 2020
La Unió fa públic que l'Ajuntament ha començat els tràmits per "dissoldre el consorci" que gestiona la nova seu de l'entitat a instàncies de secretaria i intervenció, que no el considera "viable". El consorci no hauria presentat pressupostos ni comptes ni hauria celebrat les reunions preceptives del Consell General i Executiu, fet que obligaria, sempre segons la versió de l'entitat, a buscar una sortida jurídica al cas.

Pocs dies després el govern justifica la desaparició del consorci pels informes desfavorables de Secretaria General i Intervenció de l'Ajuntament en què es posa en dubte la seva viabilitat econòmica i jurídica. L'alcaldessa, Mireia Ingla, acusa l'anterior equip de govern d'haver "aparcat" el tema quan, des del gener de 2019, es va situar en punt mort a causa dels impediments jurídics detectats.

Novembre de 2020
La junta de La Unió espera arribar a un acord "estable" i a llarg termini amb l'Ajuntament que substitueixi el Consorci. L'alcaldessa, Mireia Ingla, assegura que les vuit seccions de l'entitat "poden entrar quan vulguin" al nou edifici per fer ús dels espais, ja acondicionats. Queda pendent el projecte escenotècnic de la part del teatre i concretar la fórmula administrativa de gestió, després de l'anunci de dissolució del consorci.

Desembre de 2020
El Consorci de La Unió es torna a reunir després de quasi dos anys de l'últim cop -26 de gener de 2019- i acorden que han de dissoldre el consorci i que han de trobar la fórmula per a la relació entre La Unió i l'Ajuntament en el futur. Esther Madrona explica a Cugat Mèdia que les entitats podran entrar a principis de 2021 al nou edifici sense cap condició prèvia.

Març de 2021
Els socis de La Unió aproven la proposta de l'Ajuntament per la liquidació del consorci. La Junta directiva de l'entitat començarà les negociacions dels detalls. El repartiment de la propietat podria quedar de la següent manera: un 26% per l'entitat i un 74% per l'Ajuntament. La principal condició de La Unió per tirar endavant la dissolució del consorci és una "entrada immediata" al nou edifici.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.