L'hora del conte: Una activitat essencial per als menuts

La narració de contes transmet valors i idees, fomenta l'esperit crític i artístic, i proporciona coneixements diversos


  • Comparteix:

L'activitat de 'L'hora del conte' es feia abans a les biblioteques i ara es fa online / Foto: Biblioteques Sant Cugat

L'activitat de 'L'hora del conte' es feia abans a les biblioteques i ara es fa online / Foto: Biblioteques Sant Cugat

L'art d'explicar contes ha estat sempre molt present. De fet, de manera 'no professional' sempre hi hagut una persona a tots els pobles que era la que explicava històries, com recorda Anna Mael directora de la Biblioteca de Mira-sol Marta Pessarodona, 'a les nits, o els dies de mal temps, infants i adults es reunien a la vora del foc a escoltar rondalles'. Com a activitat professional, antigament trobàvem persones que recorrien pobles i places per explicar contes a canvi d'un bon beure, un bon àpat o la voluntat. Va ser a principis dels anys noranta quan van aparèixer els primers narradors professionals Catalunya. A Sant Cugat, la proposta de les biblioteques de 'L'hora del conte' es va començar a programar l'any 1996 i els narradors són gairebé sempre del municipi. Després de la narració, els infants feien dibuixos relacionats amb la història que acabaven d'escoltar. Aquests dibuixos encara es conserven a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater.

CONSULTA LA PROGRAMACIÓ DE L'HORA DEL CONTE FINS AL MARÇ

Actualment, les Biblioteques de Sant Cugat ofereixen tres hores del conte mensualment. A més, també es programen hores del conte per celebrar algunes dates especials com pot ser Sant Jordi o Nadal. Des de fa uns anys, també s'han sumat a la programació d'hores del conte, les narracions en anglès, que són mensuals.

Mael explica que "amb el pas dels anys el públic que assisteix a aquesta activitat ha canviat força. Als anys 90 es programaven sessions per a infants a partir de 4 anys, i entre el públic es podien trobar nens i nenes de 8 i 10 anys. Amb els anys hem vist com el públic cada vegada és més jove, fins al punt que, actualment s'estan programant sessions per als més menuts a partir d'1 any".

La importància d'explicar contes a la canalla
Anna Mael defensa aquesta importància, "la narració de contes és una de les eines educatives, de transmissió i conservació del coneixement, més antiga: transmet referents culturals i literaris necessaris per entendre molts aspectes de la societat. La narració permet viure experiències i emocions des de la imaginació. Ens ajuda a entendre'ns i entendre els altres. Transmet valors i idees, fomenta l'esperit crític i artístic, i proporciona coneixements diversos". En el procés educatiu iniciatives com 'L'hora del conte' són també molt necessàries perquè "desenvolupa capacitats necessàries per a la lectura com l'anticipació, la identificació, la imaginació, establir relacions, interpretar, etc".

'L'hora del conte' en temps de pandèmia
Durant els mesos de setembre i octubre, les Biblioteques van poder reprendre les activitats presenciala. Durant aquest curt període, les biblioteques van preparar els espais per poder portar a terme les sessions amb totes les mesures sanitàries: distància de seguretat, aforament
limitat, agrupació del públic per bombolles familiars i desinfecció del mobiliari després de cada sessió, entre d'altres. Fins i tot es van fer servir espais com les terrasses i els patis per poder realitzar l'activitat a l'aire lliure. Al novembre, les activitats presencials es van haver d'aturar i les sessions es van convertir en sessions virtuals. Mael explica que "les narradores i els narradors han hagut de realitzar una gran feina per poder adaptar alguns dels seus espectacles per tal de poder-los convertir en sessions virtuals: sessions més breus, desapareix la participació per part dels infants durant la narració, etc.". En aquest sentit, lamenta que "la virtualitat fa que gran part del que s'aconsegueix amb una hora del conte presencial es perdi". És per això, que des les Biblioteques de Sant Cugat "reivindiquem el valor de la presencialitat en la narració ja que crea comunitat, crea vincle afectiu, i és un fet irrepetible perquè cada narrador adapta el conte als oients; els oients participen i poden modificar la narració".

En aquest sentit Anna Mael també explica que ara per ara, amb la iniciativa digitalitzada, el seguiment de les famílies ja no és el mateix, "ni de bon tros", diu. De fet, les sessions de contes presencials que es realitzen a les biblioteques estan sempre plenes: a la Biblioteca Gabriel Ferrater s'han arribat a realitzar hores del conte presencials amb una norantena d'assistents. A les Biblioteques de proximitat (Mira-sol i Volpelleres) els tiquets per accedir a l'hora del conte s'esgoten per a cada sessió, assegura Mael, que lamenta que "les sessions virtuals no estan aconseguint tantes visualitzacions, però és comprensible; els infants ja passen moltes hores mirant les pantalles i, tant adults com infants, estan cansats de la virtualitat".

L'hora del conte ara es fa online a causa de la pandèmia
L'activitat de 'L'hora del conte' es feia abans a les biblioteques i ara es fa online / Foto: Biblioteques Sant Cugat
L'activitat de 'L'hora del conte' es feia abans a les biblioteques i ara es fa online / Foto: Biblioteques Sant Cugat


Edats recomanades per a les activitats
Les sessions de contes presencials que es programen a les Biblioteques de Sant Cugat són de diferents tipus:
- En català:
- Hora del conte tradicional: sessions adreçades a infants a partir de 4 anys
- Hora del conte per a menuts: sessions recomanades per a infants a partir de 1 any.

- En anglès:
- Hores del conte adreçades a infants a partir de 4 anys
- Hores del conte recomanades a partir d'1 any

Amb les mesures sanitàries que les Biblioteques han de portar a terme a causa de la Covid-19, les activitats no es poden realitzar de manera presencial i les hores del conte s'ofereixen de manera virtual al canal youtube de l'Ajuntament de Sant Cugat. Aquestes sessions virtuals d'hora del conte van adreçades a infants a partir de 3 anys ja que els infants de 0 a 3 anys no han d'estar davant de pantalles.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.