De tornada a Barcelona el 1958 va establir el seu propi estudi a la vegada que estudiava al Conservatori de les Arts del Llibre de Barcelona i dibuixava del natural al Cercle artístic de Sant Lluc. El 1960 i 1961 va ser guardonat amb el premi Sant Jordi atorgat pel Cercle Artístic de Sant Lluc per a dibuix i pintura, respectivament. Fou nomenat professor de Plàstica Publicitària a l'Escola Massana.
El 31 de maig de 2019 Cugat Mèdia va visitar l'estudi de Pla-Narbona per parlar de la Creu de Jordi i de la seva trajectòria professional.
Vídeo gravat el 30 de maig de 2019 from Cugat Mèdia .
Josep Pla Narbona va conrear diverses disciplines al llarg de la seva carrera, com la pintura i l'escultura, i ha exposat la seva obra a diversos països. Josep Canals, galerista de Sant Cugat, recorda com la primera exposició a la ciutat de Pla-Narbona, poc després que vingués a viure a la ciutat, la va fer a la seva galeria. Canals el recorda, sobretot, com un referent de la il·lustració a Espanya que va ser capaç de crear un segell propi.
Inauguració de la primera exposició de Pla-Narbona a Sant Cugat, a la Galeria Canals, el 1995.
El 1961 va ser soci fundador i primer president electe de l'associació 'Grafistes-Agrupació FAD', avui coneguda com 'ADG-FAD'. El 1962, Pla-Narbona marxà a estudiar tècniques tipogràfiques a Suïssa i va treballar a l'agència de publicitat Adolf Wirz de Zuric.
Va produir litografies per l'empresa ARTA (Zurich). El 1964 promou la creació dels premis LAUS. Admès a l'Alliance Graphique Internationale (AGI) el 1964, ha estat el primer membre d'AGI espanyol i primer president del grup a Espanya. Des de llavors per a Pla-Narbona va iniciar-se uns anys d'èxit, exposicions i premis. Els dissenys, dibuixos i gravats de Pla-Narbona han estat exposats a Europa i Amèrica incloent la primera exposició Biennal Internacional del Cartell a Varsòvia, la inauguració del Centre Lincoln, i l'Institut Americà d'Arts Gràfiques a Nova York (USA).
Cartell dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992
Segons Josep Canals, el seu nom va ressonar internacionalment amb les il·lustracions dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, i serà recordat sempre per les escultures que va fer de les obres de Joan Brossa a la Rambla Catalunya de la capital catalana. Canals lamenta, però, que a Sant Cugat no hi hagi cap escultura seva al carrer.
Ramon Balasch, escriptor i amic de Pla-Narbona, explica que el va conèixer l'any 1973 en un sopar a casa de Joan Brossa, que era el seu padrí literari. "La sintonia de Brossa i Pla Narbona era total, i de fet Brossa es va apropiar d'algunes idees de Narbona, com la dèria per l'alfabet", explica Balasch a Cugat Mèdia.
L'Homenatge al Llibre, un poema urbà de Joan Brossa dissenyat per Josep Pla-Narbona
Josep Canals
"El disseny no té la força de les altres arts, però ell li ha donat una personalitat que tothom sap què és un Pla Narbona. Es un dels referents de la Il·lustració a tota Espanya"
Josep Canals
"És una llàstima que a Sant Cugat no hi hagi cap escultura seva, no se li va demanar mai"
Ramon Balasch
"L'any 73 vaig conèixer Pla Narbona a casa de Joan Brossa, que era el meu padrí literari, en un sopar memorable, poc temps després d'un intent seu de suicidi. La sintonia de Brossa i Pla Narbona era total, i de fet Brossa es va apropiar d'algunes idees de Narbona"
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.