Un passeig pels 50 'Castells de Catalunya' de la mà de Daniel Romaní

El nou llibre del periodista santcugatenc és un recorregut detallat per les edificacions més icòniques del país


  • Comparteix:

Imatge del castell de Tossa / Foto: CC - https://www.flickr.com/photos/mrosa-ferre

Imatge del castell de Tossa / Foto: CC - https://www.flickr.com/photos/mrosa-ferre

El periodista santcugatenc Daniel Romaní publica amb l'editorial Viena el llibre 'Castells de Catalunya', un recorregut per cinquanta edificacions i les seves històries i peculiaritats. Aquest col·laborador del diari Ara recopila així la cinquantena d'articles que va escriure per aquest diari l'estiu de 2019, que és la quarta publicació que signa sobre el patrimoni cultural català. Els articles que parlen sobre les comarques lleidatanes van ser guardonats amb el Premi Pica d'Estats, atorgat per la Diputació de Lleida.

Romaní posa en relleu com "més enllà de les històries bèl·liques, que per desgràcia en són el motiu, els castells han estat escenari de moltes coses; expliquen la nostra història d'una altra manera", afirma. A Catalunya hi ha aproximadament 4.000 castells de totes èpoques, des dels ibers fins a l'època del renaixement i el gòtic. Malgrat estar distribuïts per tot el territori, a l'Empordà i les terres de Ponent n'hi ha una concentració especial a causa de la seva proximitat amb fronteres històriques.

Darrerament s'han fet força restauracions i actualment als castells, tant als públics com als privats, s'hi realitzen activitats diverses. "A iniciativa de gent entusiasta, s'han anat recuperant i s'hi fan activitats com concerts i funcions teatralitzades", explica Romaní. "Tots els castells del llibre són visitables i crec que valen tots la pena. Quan puguem sortir del confinament municipal, a Catalunya hi ha moltes coses per veure".


Daniel Romaní

Crec que més enllà de les històries bèl·liques que per desgràcia són el motiu, han estat escenaris de moltes coses. Ara alguns fan scape-rooms, són llocs de residències o fan moltes activitats diverses. Expliquen la nostra història d'una altra manera.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.