Ja llueix restaurada la façana sud del Monestir de Sant Cugat

Les obres s'han allargat durant cinc mesos i s'ha ofert una visita guiada per conèixer els treballs realitzats


  • Comparteix:

El Monestir de Sant Cugat ja llueix una façana sud restaurada després de cinc mesos d'obres. En una visita guiada per l'exterior del monument, els veïns i veïnes han pogut veure el resultat dels treballs i conèixer de primera mà els processos realitzats. Es tracta de la segona actuació aquest any, després de la recuperació d'una antiga porta del Claustre, i que ha servit per netejar i consolidar la pedra de la façana sud. El proper pas és la instal·lació de vidrieres als finestrals gòtics de la paret.

Jordi Payola, arquitecte director de les obres, ha explicat que els treballs han servit per 'conservar tot el valor patrimonial' i 'restaurar els valors' de la pròpia façana. Tot plegat, amb l'objectiu d'aconseguir que el Monestir 'perduri els màxims anys possibles'. Payola també ha remarcat que una de les principals dificultats amb què s'han trobat ha estat el mal estat de conservació' i la 'mala composició' de la pedra que forma la façana. Es tracta d'una 'pedra local i molt dolenta', com ha explicat l'arquitecte, que s'ha trobat amb les complicacions d'uns 'agents climatològics extrems' a la ciutat i que ha provocat que la façana s'anés malmetent amb els anys.

Un cop finalitzada l'actuació a la façana sud, el següent pas és la fabricació i instal·lació de les vidrieres que tancaran els finestrals gòtics de la paret. El disseny dels vitralls, que es preveu que estiguin col·locats a l'estiu del 2020, ha anat a càrrec de la restauradora Anna Santaulària, qui també ha col·laborat en la restauració de les vidrieres existents. Després dels treballs a la façana sud, Jordi Payol ha assegurat que la idea és continuar les millores 'donant la volta' a tot el Monestir.

Des de l'Ajuntament, el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesch Duch, ha assegurat que el compromís municipal és 'seguir mantenint i millorant' aquest 'monument de primer ordre en l'àmbit nacional' que té Sant Cugat perquè tots els ciutadans el puguin gaudir. Duch ha recordat que es tracta d'un projecte que compta amb el suport de la Generalitat i la Diputació i que es preveu que acabi el 2022.




Jordi Payola

S'ha intentat conservar tot el valor patrimonial de la pròpia façana, restaurar-ne tots els seus valors i intentar donar-li el màxim de durabilitat perquè perduri els màxims anys possibles. Hem de tenir en compte que és un monument nacional i, per tant, era d'obligació ètica participar en aquesta direcció.

Francesc Duch

El compromís municipal és el mateix que venia anteriorment. Tenim un monument de primer ordre en l'àmbit nacional i el compromís de seguir mantenint-lo i millorar-lo tot el que sigui possible perquè tots els santcugatencs el puguem gaudir.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.