[Entrevista] Cristina Riba: 'Un 155 als mitjans públics seria molt greu i perillós'

La periodista de TV3 remarca que 'sense mitjans públics lliures no hi ha democràcia' i lamenta que alguns partits es plantegin intervenir-los


  • Comparteix:

Cristina Riba condueix els Telenotícies Cap de Setmana de TV3 des del setembre de 2017. / Foto: Cugat.cat

Cristina Riba condueix els Telenotícies Cap de Setmana de TV3 des del setembre de 2017. / Foto: Cugat.cat

La periodista i conductora del Telenotícies Cap de Setmana de TV3, Cristina Riba, es mostra contundent. 'Un 155 als mitjans públics seria molt greu i perillós'. Segons Riba, vulneraria el dret a la informació i a la llibertat d'expressió, a més de significar una vulneració a la llibertat de premsa. En un entrevista a Cugat.cat, la periodista recorda que 'sense mitjans públics lliures no hi ha democràcia' i lamenta que alguns partits polítics es plantegin intervenir-los. També opina que la cobertura del judici de l'1-O per part de la cadena és impecable, i defensa la pluralitat i qualitat del mitjà públic català. 'Els últims informes de l'empresa independent GFK ens diuen que és la cadena generalista de més qualitat i li posen un 8,5 de mitjana', ha dit. Riba ha visitat la ciutat per fer una conferència sobre l'impacte dels Telenotícies de TV3, organitzada pels Amics de la UNESCO Sant Cugat.

ESCOLTA-HO

Què suposa conduir els informatius líders a Catalunya?
Porto dos anys fent-ho i representa molta responsabilitat perquè som referents informatius. A més, com a conductor tens una responsabilitat afegida perquè ets davant la càmera i ets la imatge de la feina feta pels companys. Per a mi haver arribat on sóc ara, al costat d'un professional com en Ramon Pellicer, és un somni fet realitat i un orgull.

Quins són els reptes dels Telenotícies? Arribar a un públic jove en seria un?
Per a nosaltres, el repte clar és seguir sent líders d'audiència. Però, no de forma gratuïta, sinó com a referents. En aquests moments un dels reptes informatius és cobrir el judici històric que s'està vivint, per exemple. El repte d'arribar als més joves també, però també és veritat que entenc que s'informin per altres vies i no només per la televisió. Avui dia hi ha un gran multiplicitat i una fragmentació de l'audiència.

Com deies, s'està vivint el judici de l'1-O. Què et sembla la cobertura que se n'està fent? Retransmetre diàriament el judici és una bona opció o pot comportar un esgotament de l'audiència?
Penso que s'està cobrint molt bé. Hi ha grans professionals que estàn informat de tot aquest procés i molts equips desplaçats. S'està donant la cobertura que es mereix. No sé si pot comportar un esgotament, en tot cas ho veurem retrospectivament. Sí que puc dir que nosaltres estem assolint xifres rècord d'audiència amb la cobertura del procés, per tant això vol dir que l'audiència hi està interessada.

Quin és o ha de ser el paper dels mitjans públics? Els mitjans públics perillen?
Espero que no per la qualitat democràtica d'un país perquè sense mitjans públics lliures no hi ha democràcia. De fet, un 155 ls mitjans públics, com ja han fet sonar alguns partits polítics obertament, seria molt greu i perillós. Estaríem parlant d'una vulneració al dret a la informació, a la llibertat d'expressió i a la llibertat de premsa.

TV3 és plural?
Sí, tenim un llibre d'estil, un codi ètic i treballem amb rigor. Hi ha informes del Consell de l'Audiovisual de Catalunya que ho avalen, així com informes de Kantar Media. Pel que fa a la qualitat i a la imparcialitat de la informació, hi ha una sèrie de documents elaborats per empreses independents com la GFK. Diuen que TV3 és la cadena generalista de més qualitat. Les últimes dades li donen un 8,5 en qualitat i els informatius superen fins i tot aquesta mitjana.

Quin és el paper dels mitjans locals?
Vaig començar a Ràdio Gràcia i la recordo com una època fabulosa. Va ser el meu primer contace directe amb la professió. Penso que s'hi fa una tasca increïble, és el mitjà més proper i el que millor pot explicar i defensar l'actualitat i els interessos del municipi.

Tornant a TV3, un altre dels reptes seria rejovenir la plantilla?
I tant. Tenim un gran buit generacional. Fa molt temps que no es pot contractar gent i no es fan proves. Tinc 38 anys i soc dels professionals més joves de TV3, i això no pot ser. És molt necessari que entri gent jove ja que el jovent aporta altres maneres de pensar i et connecten amb el dia a dia. Hem d'intentar arribar, com deia, a públic jove i tenir gent jove a la plantilla ajudaria a aconseguir-ho. Penso que hi ha d'haver un bon equip tant de gent veterana amb molta experiència com de gent jove amb noves maneres de pensar i actuar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.