Descobreix el 'backstage' de la cavalcada de Reis d'enguany

La rua implica centenars de persones i s'organitza durant tot l'any


  • Comparteix:

Cugat.cat t'ensenya com s'ha preparat la cavalcada de Reis d'enguany. La rua s'organitza durant els 365 dies de l'any i implica centenars de persones, des de voluntaris i entitats fins a cossos de seguretat i assistència mèdica. Tot plegat en una iniciativa que lidera els Amics i Veterans de la Regalèssia des de fa més d'una dècada amb el suport de l'Ajuntament.



'Els nostres pares van començar a organitzar la cavalcada el 1954', explica Joan Gómez, president dels Amics i Veterans de la Regalèssia. Detalla que primer ho va fer la Penya Regalèssia, i ja al 2002 la seva generació en va agafar les regnes. 'És un servei al poble que mames des de petit', explica.

Gómez detalla que els preparatius comencen ja el mateix dia 5, un cop ha acabat la rua. 'Són gestions molt burocràtiques i la feina més grossa ve després del 11 de setembre'. Ho explica amb il·lusió, tot i que també reconeix que cada vegada els que porten la batuta es fan més grans i creu que cal un relleu generacional.

Més d'una cinquantena de voluntaris
L'entitat convoca setmanes abans del 'Dia D' els voluntaris que volen col·laborar en l'arribada de Ses Majestats. Enguany han estat més d'una cinquantena. Tots ells assiteixen a reunions prèvies en què reben consells de seguret i les funcions a fer durant el recorregut. Una de les més importants és la dels anomenats 'jaquetes vermelles', que envolten les carrosses dels Reis durant el recorregut amb armilles reflectants.

La Meritxell Hom ja fa uns quants anys que hi participa i explica la seva tasca amb il·lusió. 'Ens assegurem que ningú prengui mal i que les carrosses puguin circular amb normalitat', explica. 'És una experiència molt màgica que s'ha de viure', rebla.

Els que també ho opinen són els membres de les entiats que participen al concurs de carrosses. Enguany han estat onze carrosses. Una d'elles, els Bastoners de Sant Cugat, hi participa des de fa set anys. L'Óscar Civit n'és membre i explica que els preparatius de les carrosses comencen a l'octubre, una vegada els diuen el tema escollit -enguany el desert. 'Primer fem una pluja d'idees i després els infants de l'entiat fan la decoració', afirma.

Cossos de seguretat i Creu Roja es coordinen
En temes de seguretat, es dissenya un dispositiu que inclou Policia Local, Protecció Civil, l'entitat organitzadora i l'Ajuntament. Enguany també s'hi ha sumat l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) per actuar en cas d'incendi. Tots ells es coordinen amb Creu Roja, que es qui s'ocupa de l'assistència mèdica durant el recorregut. Concretament, destinen dues ambulàncies equipades amb aparells com un desfibrilador. També disposen de socorristes terrestres, que es reparteixen pel recorregut per atendre qualsevol incidència.

'Passem per carrers molt estrets i s'ha d'arribar al Monestir', remarca Biel Mas, tècnic de Protecció Civil, que és un dels qui gestiona el dispositiu de segurat i s'encarrega de donar consells als voluntaris. 'És molt important que els jaquetes vermelles ens avisin de qualsevol incidència perquè els cossos pugem actuar', remarca.

Carrosses geolocalitzades
La coordinació obeeix al Pla d'Autoprotecció que l'Ajuntament va aprovar fa uns anys per aquest tipus d'esdeveniments. 'Es tracta d'un pla que té en compte tant les emergències internes com externes al municipi', explica Oriol Piera, tècnic de Cultura del consistori, que des de fa anys també és part activa de la cavalcada. El dispositiu també preveu l'arribada en helicòpter dels Reis i fins i tot enguany ha incorporat un geolocalitzador a les carroses per controlar-ne el recorregut. 'És una aplicació mòbil que s'ha instal·lat a cada carrossa perquè la Policia Local en vegi el recorregut'.

Tot plegat en una cavalcada que al centre de la ciutat té una durada d'aproximadament quatre hores i que gairebé mai ha registrat incidents remarcables.






Joan Gómez

La cavalcada es comença a preparar quan acaba l'altra. És una feina una mica burocràtica. Després de l'11 de setembre ja es comença a organitzar el que realment és l'esdeveniment.

Meritxell Hom

Està tot tan estret que hi ha moments difícils. És complicat perquè has d'estar pedent de moltes coses, però alhora és molt gratificant.

Óscar Civit

Comencem a plantejar el tema i després, a base de fer una pluja d'idees, comencem a preparar la decoració.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.