L'exposició 'Honors i Distincions' reflexiona sobre el paper de l'art a les sales de plens

La mostra, ideada per Ignasi Prat, es compon per obres de diferents consistoris del Vallès Occidental


  • Comparteix:

Quins usos i quin poder tenen les obres d'art als salons dels ajuntaments? Aquesta és la reflexió que vol suggerir l'exposició 'Honors i distincions, així com la tasca que desenvolupen les obres d'art als consistoris i la seva variació en funció de cada govern. El projecte, d'Ignasi Prat, ha estat el guanyador de la convocatòria de Projectes Artístics del Centre d'Art Maristany del 2018 i aquest dimecres s'ha presentat a la sala de plens de l'ajuntament.

Es tracta d'una vintena de fotografies de figures polítiques procedents de diferents sales de plens de la comarca i que són una petita mostra del projecte 'Inventari del retrat polític oficial', que l'artista ha fet amb més de 350 retrats de membres de governs. Entre les fotografies exhibides a la ciutat hi ha imatges del Rei Joan Carles i de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Les imatges s'exposaran al Centre d'Art Maristany fins al 31 de desembre en un projecte que posa de manifest 'la pràctica del culte a la personalitat' i també la seva vinculació amb el poder. A més, a parer de l'autor, en alguns casos les decoracions analitzades demostren com en algunes decoracions consistorials encara hi ha traces del franquisme. En total, han prestat les seves obres vuit ajuntaments de la comarca. Hi figuren consistoris com els de Terrassa, Polinyà i Palau Solità i Plegamans.

La presentació del projecte també ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura, Sílvia Solanellas, que ha subratllat el caràcter 'democràctic' que han de tenir les sales consistorials. 'Es tracta d'un espai de democratització, especialment de la cultura', ha destacat Solanellas, que ha volgut agrair a Prat el projecte.

'Honors i distincions' va ser escollit al maig per un comitè format pel professor d'art Xavier Aballí, el comissari d'exposicions David Armengol, l'artista Salvador Juanpere, la historiadora de l'art Joana Llauradó i Farrés, i l'artista Àngels Ribé.




Ignasi Prat

Hi ha encara imatges dels anys 40 i 60 del franquisme que hipotequen la decoració d'algunes sales de plens i no hi ha el canvi que hi hauria d'haver a un espai que representa la democratització.

Sílvia Solanellas

La sala de plens és el màxim exponent de democratització de la cultura. És el lloc on nosaltres apropem la cultura i tots els àmbits que importen a la ciutadania.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.