La Casa de Cultura acull avui la presentació de 'Via Fora!' de la santcugatenca Mariona Masferrer

Detall de la portada del llibre / Foto: Brau Edicions

Cultura

Publicat el 31/mai/18 per Martí González

L'escriptora santcugatenca Mariona Masferrer presenta aquest dijous la seva novel·la 'Via Fora!' (Brau Edicions), on narra la història d'amor de Joan Pagès, implicat en les lluites dels remences del segle XV a la Catalunya feudal, els pagesos que havien de pagar una taxa al seu senyor. La presentació, que tindrà lloc a la Casa de Cultura a dos quarts de vuit del vespre, anirà a càrrec del professor d'història Àngel Casals.

Mariona Masferrer posa veu amb una història personalitzada a les accions que van fer els pagesos de remença durant el segle XV per intentar abolir els abusos de poder de la llei reial a la Catalunya feudal i aconseguir finalment l'autorització per crear un sindicat i una sentència per a la seva emancipació. Un canvi social i econòmic 'molt important' que enceta una nova era i que, segons ha explicat l'autora a Cugat.cat, no s'ha difós gaire.

Mariona Masferrer

És un episodi de l'història que, segons diuen els historiadors, és clau pel nostre país i fins i tot ens configura, però en canvi, és poc conegut. No hi ha literatura i tampoc està tan treballat ni estudiat a nivell històric com d'altres.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



De fet, Masferrer ha assegurat que l'objectiu d'escriure aquesta novel·la és reivindicar el moviment de remença.

Mariona Masferrer

Volia contrastar el silenci. El silenci diuen que és mortal i de vegades callant una cosa sembla que no hagi existit, però sí. Som originaris d'aquell moviment de remença i encara ho seguim sent. Som assamblearis i reivindiquem dignitat. Per això vaig fer aquest llibre.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Mariona Masferrer i Ordis és llicenciada en psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És escriptora, membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Coneguda principalment per la seva obra en prosa, també s'ha endinsat en la poesia. Va ser finalista del Premi Donna 1999 amb la novel·la 'El fil d'Arianna'. Durant un viatge per documentar-se per a la seva tercera novel·la va sorgir la segona, 'El cosí de Cuba'. El 2006 apareix 'Màxima', basada en la història d'una besàvia nascuda a mitjans del segle XIX al poble mariner de L'Escala, i el 2009 'A punt de neu', sobre el contrast generacional d'avui dia.

El 2012 publica 'Cartes a destemps', basada en la narració 'Correspondència sui generis', segon premi del concurs Montserrat Roig convocat per una associació de dones amb la col·laboració de l'Ajuntament de Martorelles i l'Institut Català de la Dona. El 2013 col·labora amb l'Ajuntament de Castelló d'Empúries en dos projectes escolars amb alumnes de 4t de les escoles Joana d'Empúries i Ruiz Amado que donaran com a resultat les obres il·lustrades 'Els Ocells viatgers' i 'Jan Bu n'Daw'. El mateix any, es publica la biografia novel·lada de Samba Gueye, un noi senegalès que va arribar a Espanya en pastera, 'Origen Tambakunda', finalista del Premi Setè Cel de Salt.