Patrimoni Viu acosta a més de 2.000 persones el Sant Cugat republicà


  • Comparteix:

Les 8es Jornades de Patrimoni Viu han arrossegat més de 2.250 persones, segons l'Ajuntament, a descobrir el passat de la ciutat, el seu valor i especialment el període de la Segona República. Aquesta etapa del municipi ha centrat el programa d'enguany, que ha inclòs, entre d'altres, la visita ficcionada del president Francesc Macià a l'escola Joan Maragall i l'acte que va reunir persones que van viure la Segona República a Sant Cugat. El consistori assegura, una vegada fet el balanç, que aquestes activitats serveixen per acostar el patrimoni a ciutadans que el desconeixen.

El cicle ha posat el punt final aquest diumenge amb un dels plats forts de la programació, 'la visita' del president Francesc Macià, interpretada per Mira-sol Teatre amb la col·laboració de La Lira i els Bastoners, per inaugurar els Col·legis Nous de Sant Cugat, tal com ho va fer el 1932. Amb els anys, aquella escola ha acabat convertint-se en el Joan Maragall, que aquest diumenge ha estat 'reinaugurat' pel president de la República.

Les jornades també han proposat altres activitats. N'hi ha hagut de més emotives, com la trobada de testimonis que havien viscut la República a Sant Cugat per parlar de com era ser un nen durant aquells anys. L'eliminació del català a l'escola i 'l'espanyolització' de Sant Cugat durant el règim franquista van ser algunes de les idees que dos testimonis de la Segona República van transmetre.

Prèviament a aquesta inauguració oficial, diverses propostes divulgatives van escalfar els motors de la iniciativa. El professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Francisco Morente i el de la Universitat de Lleida Manuel López van transmetre com era la Segona República i van descriure els Fets del 6 d'octubre del 1934.

Per als més petits, hi ha hagut tallers sobre com eren els jocs d'aquella època, però també han pogut descobrir més sobre els fets històrics més remarcables del període republicà mentre buscaven pistes pel Monestir. Els espais històrics del Claustre han servit per resseguir les vides de Macià, Companys i altres personatges clau de l'època mentre es coneixia una de les peces més importants del patrimoni històric santcugatenc.

Aquest és precisament l'objectiu d'aquesta proposta, descobrir el patrimoni local. Durant aquests anys, les vuit edicions han aplegat més de 14.000 persones, fet que, segons la tinenta d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, demostra que hi ha interès i té futur.

Carmela Fortuny

És la 8a edició de Patrimoni Viu. Han passat més de 14.000 persones per aquestes activitats. Es demostra l'interès i el futur. Encara hi ha coses per descobrir.


Les entitats de cultura popular i tradicional com el Grup Mediterrània, els Bastoners i l'Entitat Sardanista també han col·laborat en el programa, organitzat per l'Ajuntament a través dels Museus de Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.