Mor Mercè Diogène, la dama del gravat, la pintura i el tapís
Publicat el 19/ago/14 per S González / Redacció
L'artista Mercè Diogène ha mort aquest dilluns passat a la nit als 91 anys a l'idcsalud-Hospital General de Catalunya. Nascuda a Perpinyà el 1922, va viure durant 60 anys a Valldoreix, tot i que es va formar a Marsella durant la Guerra Civil i a Barcelona. Durant l'últim any, la ciutat li ha retut un homenatge amb diverses exposicions i la instal·lació del tapís 'Vibracions' al vestíbul de l'ajuntament.
Mercè Diogène es va formar a Barcelona i a Sant Cugat, on des d'aleshores hi va residir aprenent l'art de la tapisseria amb Carles Delclaux a l'Escola Catalana del Tapís. Durant la Guerra Civil es va traslladar a Marsella on va acabar l'aprenentatge amb el conservador del Museu d'Art Modern de París, Bernad Dorival.
Quan torna a Sant Cugat el 1969, va explorar nous camps artístics com el tapís i el gravat. En pintura, el seu art deriva de l'impressionisme i tracta temes com el paisatge i la natura morta. El 1975 va crear el taller Tapisseries Monmany.
El darrer homenatge que li ha retut la ciutat ha estat una sèrie d'exposicions entre el 2013 i aquest mateix any que van culminar amb la instal·lació del tapís 'Vibracions' al vestíbul de l'ajuntament. Es tracta del tapís contemporani més gran d'Europa.
Fins ara el tapís estava guardat i poder exposar-lo de nou va ser un orgull per a la seva creadora, Mercè Diogène. L'artista feia aquestes declaracions en la seva darrera aparició pública als mitjans locals.
Mercè Diogène
No sóc més que una vella artista que ha arribat al final de la seva vida per veure com un dels seus tapissos no estarà amagat en un foradet.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Les mostres presentades en els últims mesos a la ciutat, a espais com la Casa Aymat, el Museu de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix, repassaven les diferents vessants artístiques de Diogène, com la pintura, el gravat i els tapissos.
El 1998 va ser premiada amb la Creu de Sant Jordi per la seva aportació al món de les arts visuals, al llarg de la seva trajectòria. Diogène també va dedicar part de la seva vida a fer de mecenes d'altres artistes.
El desig de Diogène va ser donar el cos a la ciència. Segons ha pogut saber Cugat.cat, la família no té previst fer funeral a l'artista i de cara al setembre preveu organitzar una festa de comiat, tal com va demanar la mateixa Diogène.
Mercè Diogène va estar en actiu fins l'últim dia.