El sommelier i director dels Premis Vinari, Ramon Roset, considera que el vi és el complement perfecte dels àpats nadalencs, des de l'aperitiu fins a les postres. En aquest sentit, Roset destaca la versatilitat dels vins, tot i que subratlla que cada família pot adaptar-los al seu propi estil de celebració. 'Hi ha tanta versatilitat que tot és possible', afirma, i afegeix que la selecció de vins dependrà de l'ambient familiar, el tipus de menjar i el to de la festivitat. Amb tot, l'expert recomana moderació, beure aigua i no barrejar diversos tipus d'alcohol.
ESCOLTA-HO
Aquestes són les recomanacions de Ramon Roset per a cada plat:
Aperitiu
Vermut: ideal per començar, però cal moderació. Si no hi estàs acostumat, millor limitar el seu consum a un o dos dits.
Vi blanc jove: amb una bona acidesa, és perfecte per obrir la gana i combinar amb aperitius freds o fregits.
Escumós jove: també és una gran opció per un aperitiu refrescant.
Rosat jove: una altra opció per variar i refrescar l'aperitiu.
Escudella i carn d'olla
Vi blanc de criança: especialment si el caldo és lleuger.
Vi negre de criança: una bona opció si el plat és més contundent.
Cava o escumós: pot ser una sorpresa refrescant per a l'escudella.
Vi rosat: va bé, especialment si l'escudella porta pilota o galets.
Carns i plats principals
Carn d'olla: si es tracta de la carn bullida, pots optar per un vi blanc de criança o un vi negre jove.
Carn guisada (pollastre, gall dindi, xai, garrinet): un vi negre de criança funciona bé, sempre que no sigui excessivament tànnic.
Sarsueles o mariscs: un vi blanc de criança o un negre jove hi poden anar bé.
Canelons: si són tradicionals, un vi blanc de criança. Si són trufats, un vi amb més cos o un escumós de gran reserva.
Dietes vegetarianes o veganes
Plats vegetals crus o lleugers: els vins blancs joves són molt adequats.
Plats de tofu, soja o brasa: un vi de criança o un negre jove pot funcionar, depenent de la intensitat del plat.
Postres
Torrons, polvorons i tortell: els vins dolços són imprescindibles. Moscatell, garnatxes dolces de l'Empordà o vins rancis són excel·lents opcions.
Escumós brut: una bona alternativa per a les postres, de reserva o gran reserva.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.