De la burla a l'orgull del futbol femení: 'Doncs sí, jugo com una noia!'

El cicle de xerrades 'Dones a l'esport' del SC Trade Center ha repassat l'experiència de tres dones vinculades al món del futbol

La xerrada ha comptat amb Maria Teixidor, Marta Feliu i Alicia Arévalo amb el periodista Marc Martín com a moderador/ Foto: Cugat Mèdia

Futbol

Publicat el 17/nov/23 per Pau Vázquez

'Quan es casin, si és que es casen, aquestes dones canviaran el futbol per una bateria de cuina'. Així narrava el NO-DO durant el franquisme un partit d'un campionat de futbol femení a Àustria. Amb un to de mofa i masclista, el narrador també feia èmfasi en l'aspecte físic de les jugadores i els seus 'abundants quilos de més'. Ara, i passades ja unes quantes dècades, el futbol femení es troba en auge i ja no és cap sorpresa que els ídols dels infants siguin l'Alèxia Putellas, l'Aitana Bonmatí o qualsevol de tota una sèrie de jugadores que ha canviat el paradigma d'aquest esport. En aquest context, el SC Trade Center ha organitzat aquest dijous la xerrada 'Jugues com una noia', que ha comptat amb l'exresponsable de la secció de futbol femení del Barça, Maria Teixidor, la periodista Alicia Arévalo i la jugadora del Sant Cugat FC Marta Feliu.


Seguir l'estela blaugrana

El paper que ha jugat el Barça en la popularització del futbol femení és indiscutible. En el record de molts culers quedarà el 5 a 2 contra el Madrid en un Camp Nou amb més de 90.000 espectadors i les dues Champions aconseguides en els últims tres anys. La futbolista del Sant Cugat FC, Marta Feliu, ha posat en valor el treball del conjunt blaugrana, però ha apuntat que cal anar més enllà. "Cal que el futbol femení creixi també per sota i que ho faci a més clubs", ha assegurat.

Perquè això passi, cal "creure-s'ho", com ha defensat Maria Teixidor, exdirectiva del Barça. "Falten lideratges d'una idea i posar-la en pràctica, que les jugadores vegin que és una aposta seriosa". Precisament això és el que va fer Teixidor durant la seva estada al club, en la qual la secció de futbol femení es va convertir en l'única professional que generava beneficis. "Cal ocupar l'espai que per justícia ens correspon", ha sentenciat.

Una veu per fer història

A la xerrada també ha participat la periodista Alicia Arévalo, que es va convertir en la primera dona a narrar un partit d'un mundial de futbol. Arévalo va ser la responsable de narrar el gol d'Olga Carmona que va donar el primer títol mundial a la selecció espanyola. Tot i això, la periodista ha de fer front a crítiques. "Totes les noies que estem narrant estem trencant barreres. Se'ns jutja per tenir la veu més aguda, però estem demostrant que també sabem de futbol i que sabem explicar-lo", ha remarcat.

Un llarg camí per recórrer

Tot i el creixement exponencial en els darrers anys, les diferències entre el futbol masculí i el femení continuen sent considerables. Les ponents han posat sobre la taula un punt en concret: els sous. Teixidor ha explicat el conveni de 2020 marca un sou de 16.000 bruts, i que en l'últim acord s'havia aconseguit pujar als 21.000. "Això no és professional, hi ha clubs que no tenen estadis", ha dit l'exdirectiva blaugrana. Per la seva banda, Arévalo ha lamentat que primer han de "demostrar abans de poder-se professionalitzar". En aquest sentit, ha assegurat que cal "invertir l'ordre".








DECLARACIONS

Maria Teixidor

Falten lideratges convençuts amb una idea i amb ganes de posar-la en pràctica.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Marta Feliu

És veritat que el Barça està guanyant i està fent coses molt grans. Però cal que tot el futbol practicat per dones creixi.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Alicia Arévalo

Et jutgen no per la teva feina, sinó per la teva veu. Em critiquen per tenir la veu més aguda.

Your browser doesn’t support HTML5 audio