ESCOLTA-HO
CONSULTA AQUÍ LA DOCUMENTACIÓ D'AQUEST PUNT DEL PLE
La recepta del govern
El ple extraordinari d'aquest dijous s'ha iniciat amb la intervenció de l'alcalde, Josep Maria Vallès, que ha subratllat que, per segon any, porten els comptes a aprovació inicial abans d'acabar l'any. Carles Brugarolas ha defensat un pressupost que mantindrà els ajustos arran del dèficit financer de 22 milions heretat pel govern tripartit (ERC, PSC i CUP). No obstant això, el titular d'Economia ha tret pit dels 11 milions d'ingressos addicionals que el govern, diu, ha reunit fruït "de la bona gestió" i que venen donats, entre d'altres, pel traspàs de la gestió del bus i haver reduït el termini d'atorgament de llicències.En cas de superar el dèficit, Sant Cugat afrontaria el 2025 amb un pressupost de 175 milions i una inversió de 22. Una operació que, segons Brugarolas, permetrà a la ciutat recuperar la capacitat inversora. Si no es pot fer, el tinent d'alcaldia assegura que es mantindran blindades àrees com drets socials, habitatge i educació.
Les esquerres i la despesa social
Els comuns i la CUP han tingut molts punts de contacte a l'hora de posar el dit en les desigualtats socials i en reclamar una fiscalitat més justa. "No hi ha seguretat si no hi ha més justícia social", ha etzibat la regidora d'ECP, Aina Balada, que ha reclamat la internalització dels serveis, dotar de pressupost el Pla d'Acció Cultural i "revertir les retallades". El portaveu cupaire, Marco Simarro, s'ha mostrat crític amb un pressupost "continuïsta" en drets socials quan l'exclusió social augmenta. L'anticapitalista ha lamentat que no es destinen més recursos per desplegar polítiques en infància, joventut i gent gran.La portaveu del PSC, Elena Vila, ha centrat part de la seva intervenció a defensar-se de la gestió feta quan estava a govern, tot recordant que "també cal demanar explicacions a ERC que era qui tenia l'alcaldia". També ha reprovat l'actitud "masclista i paternalista" de Brugarolas quan li ha dit: "Amb imprecisions tan severes, enviïm un "whats" i l'hi explico [el pressupost]". La tensió no ha impedit a la portaveu carregar contra el govern per un pressupost que no concreta els objectius de futur, quan el govern té pendent presentar el Pla d'Acció Municipal. El PSC ha celebrat l'eventual acord amb l'AMB per la gestió del bus, però ha lamentat que el govern no musculi l'habitatge i els equipaments esportius.
PP i Vox no volen més impostos
El PP s'ha desmarcat del vot favorable de l'any passat i ha afirmat que continua sent "responsable" votant en contra d'uns comptes "millorarables!. Un exemple és la nova taxa de residus, també cavall de batalla de Vox, i on els populars han remarcat que la seva aplicació és una "recomanació" dins la transposició de la directiva europea. Malgrat tot, el portaveu, Álvaro Benejam, ha posat en valor aspectes del pressupost com la "previsible" sortida del dèficit, el nou servei de neteja i recollida de residus i el sempre reivindicat pla de voreres.Vox, que no ha tingut rèplica del govern, ha desplegat un arsenal de crítiques contra partides destinades a feminisme, igualtat, cooperació i LGTBI+ per ser "despeses supèrflues". També ha repartit reprovacions contra els recursos esmerçats en promoure l'ús social del català i en el finançament de "guinguetes" com el Consorci per la Normalització Lingüística. L'únic apunt positiu pel portaveu municipal, Marcos Rodríguez, ha estat l'increment pressupostari en via pública.
El govern, molest
L'argumentari de l'oposició ha deixat el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, decebut: "Al·lucino el nul acompanyament que rebem dels grups de l'oposició venint d'on venim". Ho ha dit, sobretot, pel PSC i la CUP, com a membres de l'anterior govern, i a qui responsabilitza com a part implicada de la fallida econòmica. Els cupaires no han entrat en retrets del passat, mentre que el PSC ha manifestat "que vam assumir responsabilitats quan tocava".Brugarolas s'ha defensat de les crítiques per vendre patrimoni (PSC), ha justificat la taxa de residus (PP), ha garantit el reforç de la despesa social (CUP) i s'ha compromès a reubicar la seu de serveis socials (ECP). Sobre el poc suport de l'oposició, la CUP ha manifestat la manca d'escolta de les seves propostes i ECP ha aclarit que el vot contrari es deu a no compartir el model de ciutat. L'aprovació definitiva del pressupost i les ordenances fiscals tindran lloc en el ple ordinari de desembre, fixat el dia 30.
ERC, que no ha intervingut al ple, ha fe un comunicat posterior per expressar el seu posicionament, on destaquen l'augment d'un 23% dels recursos destinats a drets socials. La portaveu del grup, Esther Madrona, ha afirmat que "veníem d'un pressupost molt restrictiu en què, tot i així, ja vam blindar les partides vinculades
als drets socials, però ara augmentarem els recursos i recuperarem la capacitat inversora". Pel que fa a habitatge, la formació ha destacat la inversió a Promusa per a la nova promoció a Benet Moxó.
Cugat Mèdia desgranarà pròximament les partides del pressupost i les inversions definitives.
Carles Brugarolas
Al·lucino el poc suport que rebem de l'oposició. Especialment, de la CUP i el PSC, com a membres de l'anterior govern. Venint d'on venim, no ho entenc.
Marco Simarro
Creiem que s'han compromès en excès algunes partides i com a institució és necessari sortir de l'excel i mirar els problemes reals de la gent.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.