Orígens i evolució de la cursa
El Cros Ciutat de Sant Cugat va néixer el febrer de l'any 2000 amb una participació aproximada de 400 atletes, sota l'organització de l'Ajuntament i la Fundació de la Unió Esportiva Sant Cugat (UESC). El Cros Ciutat de Sant Cugat neix a petició del cap d'Esports de l'Ajuntament de l'època, Ferran Domínguez, qui demana al responsable de l'esport escolar, Jordi Tomàs, i al cap de la secció d'atletisme del Muntanyenc, Israel Luque, la creació d'un cros seguint el model de curses similars com les de Rubí i Terrassa. Tot i que l'embrió d'aquesta cursa s'ha de buscar a les diferents proves de cros que organitzaven algunes escoles de la ciutat.La cursa ha anat presentant diferents innovacions amb el pas del temps. Un dels fets més destacats és l'arribada de l'empresa Leonelli, que va provocar un salt important amb el seu patrocini. El canvi de data del febrer al novembre i la col·laboració amb els centres escolars, juntament amb la bona organització, ha consolidat una prova referent a Catalunya.
El cros s'ha anat adaptant a les noves tecnologies. A les primeres edicions, els jutges de la federació catalana d'atletisme utilitzaven el cronometratge per als vuit primers classificats i tot s'anotava de manera manual. Des de fa uns anys tot ha canviat. Primer es va incloure el cronometratge a través d'un xip a les sabatilles i després al dorsal. L'arribada de les sortides llançades per evitar les aglomeracions a les sortides han millorat la cursa des dels vessant organitzatiu i participatiu.
Històries familiars
El cros tampoc s'entén sense la participació de les famílies en aquest esdeveniment ja sigui com a públic, però també com a atletes. I és que la creació de la categoria Open, per a adults i veterans, ha permès conèixer històries singulars, de pares a fills. És el cas del triatleta de la Unió Ciclista Sant Cugat Manel Monteys, de 56 anys, que ha corregut totes les edicions de la categoria popular, creada fa més d'una dècada.El triatleta també té una anècdota destacada i és que va pujar al podi, com a tercer classificat, el 2006 amb el seu fill en braços. 13 anys després, aquest fill guanyava la seva categoria el 2019.
Una altra de les històries és la de Clara Salvadó, de 39 anys, que va disputar la primera edició amb 16 anys amb l'institut Leonardo da Vinci. Salvadó explica els records d'aquell dia i també explica les sensacions diferents que té com a mare quan veu córrer la seva filla, Clàudia Casanova.
Un cros que és el que té més participació a Catalunya a nivell escolar i que manté una relació de paritat bastant equilibrada amb un 55% masculí i 45% femení.
Xavi Requeno
Recordo el cros de la Floresta o a l'escola Avenç. Aquesta activitat d'atletisme es va aglutinar amb el Cros Ciutat de Sant Cugat.
Clara Salvadó
La fotografia em recorda que vaig participar al cros. Imagino que havia poca gent.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.