Com gaudir dels àpats de Nadal sense morir en l'intent
La nutricionista Cristina Garcia ofereix consells per a unes festes més conscients i satisfactòries
El tortell de Reis, un postre ineludible a les festes / Foto: Cugat Mèdia
PodcastPublicat ahir per Alba Triadó
Amb Nadal a tocar, els àpats copiosos esdevenen protagonistes. Segons l'OCU, cada persona gasta una mitjana de 190 euros en menjar durant aquestes dates, i la taxa de malbaratament alimentari es multiplica. Però, com podem celebrar aquestes festes amb moderació i sense malbaratar menjar? Per abordar aquesta qüestió, el magazín 'Faves comptades' ha parlat amb la nutricionista Cristina Garcia, membre de l'Equip Íntima Salut per a la dona, qui ha explicat consells per gaudir del Nadal de manera saludable i conscient.
Escolta-ho
Planificació i moderació
Garcia destaca la importància de planificar els menús de les dates assenyalades amb antelació. La nutricionista recomana seure i fer una llista amb els comensals que hi haurà i quins plats es volen cuinar per fer els càlculs: "Un truc infal·lible és agafar paper i llapis, fer una llista i anar a comprar només el que realment necessitem. Això evita compres impulsives i contribueix a reduir residus", explica.En aquest sentit, l'experta recomana cuinar racions més petites. "Com que fem molts àpats seguits, si fem racions més justes evitarem sentir-nos pesats i reduirem el menjar que acaba a les escombraries", assenyala. A més, destaca que recuperar la cuina de reaprofitament, com els tradicionals canelons de Sant Esteve amb restes del dia de Nadal, és una manera sostenible de mantenir les tradicions.
La nutricionista Cristina Garcia, membre de l'Equip Íntima Salut per a la dona, a l'estudi Ramon Barnils de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia
Gaudir sense excessos
La nutricionista desaconsella les estratègies de compensació, com saltar-se àpats abans o després de les celebracions. "Això és un gran perill, una gran trampa", adverteix, ja que pot portar a menjar en excés durant els àpats festius. "Arribar a un dinar de Nadal sense haver esmorzat fa que mengem amb ansietat i en quantitats més grans del que necessitem".Garcia també aconsella escoltar els senyals de gana i sacietat del propi cos: "Quan estem tips, hem de parar. Si ens fixem en la quantitat d'aliments que consumim en un sol àpat, sovint ens adonem que és excessiva".
Un Nadal més sostenible i conscient
Per gaudir d'un Nadal ple de sabor, però sense excessos, Garcia proposa prioritzar la qualitat davant la quantitat. "Gaudir de Nadal no ha d'estar renyit amb la moderació. És millor fer menys plats, però que siguin especials, i així compartim el que realment importa: el temps amb família i amics", reflexiona.La nutricionista anima a gaudir del Nadal sense obsessionar-se amb el pes o les dietes restrictives. "Si t'engreixes un quilo per Nadal, no pateixis, perquè si després tornes a la rutina, desapareixerà", remarca.