Vida activa i alimentació equilibrada, claus per prevenir la diabetis de tipus 2

Amb més de 630.000 casos estimats a Catalunya, la diabetis és una malaltia silenciosa que es pot prevenir en molts casos amb hàbits saludables


  • Comparteix:

Un sensor de nivells de glucos al braç d'un pacient / Cedida a ACN / Hospital Joan XXIII

Un sensor de nivells de glucos al braç d'un pacient / Cedida a ACN / Hospital Joan XXIII

Cada 14 de novembre es commemora el Dia Mundial de la Diabetis amb l'objectiu de conscienciar la societat sobre aquesta malaltia que afecta més de 630.000 persones a Catalunya. Segons l'Enquesta de Salut de Catalunya del 2022, la diabetis afecta el 9% de la població major de 15 anys, amb un percentatge superior a partir dels 65 anys. Coincidint amb aquesta data, la doctora Carmen Quirós i la infermera Núria Alonso, del servei d'Endocrinologia de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa, adverteixen que la diabetis tipus 2, que representa el 90% dels casos, es podria evitar amb una vida activa i una alimentació equilibrada.

ESCOLTA-HO


Núria Alonso, infermera experta en Diabetis i Educació Terapèutica al servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'HUMT i la doctora Carmen Quirós, adjunta al mateix servei, a l'estudi Ramon Barnils de Ràdio Sant Cugat

Núria Alonso, infermera experta en Diabetis i Educació Terapèutica al servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'HUMT i la doctora Carmen Quirós, adjunta al mateix servei, a l'estudi Ramon Barnils de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia


Una persona rep el diagnòstic de diabetis quan els nivells de sucre en sang superen els valors "normals" de 126 mg/dl. La doctora Quirós ha destacat els quatre tipus principals de diabetis:
  • Tipus 1, autoimmune i freqüent en infants
  • Tipus 2, associada a l'obesitat i l'estil de vida sedentari
  • La diabetis gestacional, que afecta algunes dones embarassades
  • Un quart grup lligat a altres malalties o fàrmacs

  • Les expertes han explicat que la diabetis de tipus dos és la més freqüent, de fet, representa el 90% dels casos. "Un dels problemes amb la diabetis tipus 2 és que l'inici és silenciós", ha alertat Quirós. Això fa que molts pacients no saben que la pateixen fins a fases avançades, quan els nivells de sucre en sang ja han provocat símptomes com set excessiva o pèrdua de pes inexplicada. Per evitar arribar a aquest punt, les sanitàries han fet una crida a la població a realitzar controls periòdics i adoptar un estil de vida saludable.

    És per això que les especialistes han insistit que prevenir la diabetis tipus 2 és possible amb hàbits saludables: "És fonamental mantenir un pes normal, fer una dieta equilibrada i practicar activitat física", recomana Quirós, subratllant que aquests mateixos hàbits poden prevenir altres malalties com la hipertensió.

    Ara bé, un cop tenim el diagnòstic, toca gestionar la malaltia. En aquest sentit, la infermera Núria Alonso, especialitzada en educació terapèutica, ha posat èmfasi en la importància de l'educació per l'autogestió de la malaltia. Alonso ha insistit que els pacients que entenen la malaltia i el tractament "són més lliures i empoderats".

    Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 h a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.