No pressionar-se, confiar en la feina feta i evitar males influències, claus per a la Selectivitat


  • Comparteix:

La Selectivitat es fa aquest any el 12, 13 i 14 de juny / Foto: ACN

La Selectivitat es fa aquest any el 12, 13 i 14 de juny / Foto: ACN

Els estudiants de 2n de Batxillerat ja tenen a punt els colzes per la recta final abans de la Selectivitat, que es farà d'aquí just un mes. No posar-se massa pressió, confiar en la feina feta durant el curs i evitar distraccions l'últim mes són les claus per sobreviure i 'gaudir' la Selectivitat, segons el coach especialitzat en adolescents i joves Carles Ventura, que ha visitat el 'Sant Cugat a fons' en la secció 'Viure educant' de l'associació EdBuilding. Ventura també ha cridat a 'mantenir bons hàbits d'alimentació i descans' i a no descuidar les aficions durant aquestes setmanes, ja que mantenir l'equilibri emocional és clau per rendir a l'examen.

ESCOLTA-HO

'Hi haurà alumnes que necessitaran una nota molt alta i una dècima pot marcar molt, però si el curs ha anat normal, les coses sortiran com han de sortir', tranquilitza Ventura, que reconeix que des de la secundària reben una 'pressió' per part de l'entorn educatiu i de les famílies. La pressió es tradueix en la llosa d'un possible any perdut si no se supera la prova i en 'la por a decebre' dels joves.

Si la pressió suposa un fre per al jove, Ventura recomana fer un procés d'autoanàlisi per descobrir les causes d'aquesta angoixa i 'cuidar-se més'. 'Si es va a dormir tard mirant el mòbil, després només s'estudia i no es va a fer cap activitat després, s'està limitant tant que el cervell es bloqueja', assegura.

També assenyala que l'evolució tecnològica dels últims anys ha creat més 'distraccions' i 'posar-se les piles, estudiar i concentrar-se és més difícil' i que amb aquests canvis a la societat les problemàtiques dels adolescents també han variat. 'Abans hi havia problemes de baixa autoestima i ara ens trobem amb manca de motivació', reconeix, un fet que atribueix a la 'dispersió' per les interferències que pateixen en el seu dia a dia.

Tampoc ajuden els estereotips que els arriben, que incideixen en menystenir l'esforç que requereix aconseguir les coses. 'Quan veus en una sèrie un noi que estudia sol ser lletget, apagat... però molt llest. En canvi el que és guapet i popular després no és tan llest, que a classe et diguin motivat és un insult', adverteix, i aconsella evitar persones que transmetin aquesta mena d'idees al menys fins que acabi la Selectivitat.


Carles Ventura

Me'ls imagino com en una espècie de peixera amb tothom passant pel voltant mirant i pensant si estaran preparats. Tota aquesta pressió els marca.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.