Martí Boada: 'Des de la ciutat s'expien els pecats ambientals donant lliçons al camp'


  • Comparteix:

El naturalista Martí Boada ha passat per 'El Pou' / Foto: Martí Boada

El naturalista Martí Boada ha passat per 'El Pou' / Foto: Martí Boada

El naturalista vallesà Martí Boada és una de les referències mundials en aquest camp. Pioner en l'educació ambiental a Europa, ha estudiat boscos i ecosistemes d'arreu del món des d'un punt de vista acadèmic, però també per divulgar les particularitats d'aquests entorns a la població a través dels mitjans de comunicació. Boada és el convidat d'aquesta setmana a 'El Pou', la secció de ciència i tecnologia que Cugat.cat produeix per a La Xarxa.

ESCOLTA-HO

Les frases més destacades de l'entrevista

'La meva aproximació a la natura no és acadèmica i ve d'un estat d'infusió amb el bosc. Tota la meva família treballava al bosc'.

'Ara apliquem un sistema d'un ecòleg mexicà, tot i que a Europa ens costa molt perquè tenim una aproximació a Llatinoamèrica molt paternal. Anem a salvar-los'.

'Comptem també amb les persones que viuen al lloc perquè qui viu al bosc és o no exitós en la seva vida depenent de com aprofita les propietats del seu medi'.

'Tenim una consciència ambiental molt còmoda. Creiem que pagant una quota perquè a l'Amazonia no toquin ni un arbre ja expiem els nostres pecats ambientals. I potser necessiten obrir una carretera o fer una escola'.

'La ciutat és una anomalia a la natura. Arriba tot a casa, menjar, aigua o energia al moment, però al cap de setmana expiem tots els nostres pecats ambientals derivats d'aquestes facilitats donant lliçons als qui treballen al camp'.

'A vegades tenim la imatge que el camp és productor de molèsties i no, és productor de recursos'.

'Als anys 70 vam ser pioners a Europa en un projecte d'educació ambiental. Ara ja es pot estudiar, però en aquell moment ens vam haver d'inventar el terme'.

'Hi ha indiferència respecte al medi ambient, la gent està desmobilitzada. Es mobilitzen per temes laborals o econòmics, però no per aquests assumptes'.

'Espantar la població amb catastrofisme no funciona perquè es genera l'efecte 'foguerada', que vol dir que l'oient desconnecta quan rep missatges tan negatius'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.