Sant Cugat gasta menys en esport que la majoria de ciutats catalanes
Miquel MartínezMiquel Martínez
Publicat: el 30/nov/22
Opinió d'esports |
Columnes
En els últims temps, cada cop va agafant més pes el fet que Sant Cugat està per sota de la normalitat catalana en inversió en l'esport. El sector esportiu no ho dubta i ja hi ha formacions polítiques que no se n'amaguen, altres, de moment, no opinen. Sobta que aparegui un article d'opinió en aquest mitjà de la tinenta d'alcaldia Esther Madrona defensant el gran cost que té l'esport per a la ciutat.
Agafarem el fil a partir de la declaració de la tinenta d'alcaldia en el seu article:
"La mesura vàlida per determinar la política esportiva d'un Ajuntament són les accions polítiques que es realitzen i pels diners invertits". No cal dir-ho que n'estem absolutament d'acord, d'aquí la nostra preocupació.
Les dades pressupostàries referenciades en l'article per la senyora Madrona són extretes del portal de transparència de la Generalitat, molt fiables, però al nostre entendre, mal interpretades. Com s'esmenta, certament Sant Cugat és la 5a ciutat catalana de més de 50.000 habitants que més diners, en valor absolut, dediquen a l'esport.
Aquesta dada per si sola creiem no aporta res, ja que cada ciutat té un volum i una capacitat econòmica diferent. Incloure la pròpia capacitat és clau en la interpretació i la valoració de l'esforç real que fa cadascuna. L'esforç pressupostari real en qualsevol àmbit municipal ha de sortir de la part que s'hi dedica del pressupost total de ciutat.
Aquí ens volem fixar en el percentatge del total que es dedica a la promoció de l'esport i comparar-ho al del nostre entorn. Sant Cugat, de les 23 ciutats catalanes de més de 50.000 habitants, és la 16a amb una inversió en promoció de l'esport del 0,49% del seu pressupost. La mitjana de despesa per a aquest concepte en ciutats de més de 50.000 habitants és del 0,64%.
D'altra banda, la xifra de 70 euros de despesa en esports, incloent-hi inversions per habitant pressupostada el 2021 pel nostre Ajuntament i esmentada en l'article de la tinenta d'alcaldia, serà certa si l'execució d'aquell pressupost del 2021 va assolir la despesa dels 6,5 milions de què es parla, cosa improbable, però segur la tinenta d'alcaldia en deu tenir més informació.
La ciutat que esmenta la senyora Madrona en el seu article com a exemple de baixa inversió -Girona- inverteix en promoció de l'esport (0,70% del seu pressupost) un 30% més que Sant Cugat.
Els sis ajuntaments que lideren el rànquing en aportació a la promoció de l'esport a Catalunya tenen govern del PSC: Castelldefels, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, Hospitalet de Llobregat i Viladecans.
Per no estendre'm més en aquest article, no es valoren altres indicadors similars que venen a dir el mateix, per exemple els de la Diba (Diputació de Barcelona). Tampoc valorarem l'aportació que poden fer esdeveniments com la ReVolta o la Cursa de RAC-1 a la millora de l'activitat física esportiva de la ciutat o a la millora de la salut de les entitats. Simplement, són eines potents de promoció de ciutat a través d'un espectacle mediàtic esportiu... important.
Com a última reflexió, l'article el veiem com un missatge de resignació a l'esport local -"Teniu el que hi ha, que ja és molt"- o com el reflex de la manca de comunicació efectiva amb el sector esportiu com a tal, limitant-se a centrar el diàleg amb els agents esportius en el "farem" la instal·lació que cadascú necessita.
De la mateixa manera, a les entitats esportives ens ha faltat la consciència que plegats som un sector social i econòmic molt potent de Sant Cugat i que cal demanar el que el sector es mereix. En qualsevol cas vull agrair des d'aquestes línies que la tinenta d'alcaldia Esther Madrona s'interessi i opini de l'esport de Sant Cugat. És l'única forma de millorar i aquí, per construir, sempre ens hi trobarà.
MIQUEL MARTÍNEZ és responsable de projectes de SantCugatCreix