Drets i valors dels arbres a la ciutat


  • Comparteix:

jordi.torrijos

Jordi Torrijos

Enginyer ambiental i arquitecte paisatgista


Publicat: el 3/feb/22

PDF

Els arbres són referents naturals primordials que actuen com a veritables planificadors de l'urbanisme verd i del paisatge urbà dels nostres passeigs, vials, parcs i jardins.

A més del seu paper paisatgístic, lúdic i funcional, també compleixen importants funcions ecològiques i mediambientals, reduint la contaminació, millorant les condicions del medi urbà i el bioconfort ambiental.

Tal i com estableix "la Declaració del Dret a l'Arbre a la ciutat", aprovada a Barcelona el 2 de juny de 1995:
  • La ciutat també necessita de l'arbre com element essencial per garantir la vida.
  • El desenvolupament de l'arbre s'ha de donar en tota la seva plenitud, aprofitant tot el que ens ofereix i tota la seva potencialitat, si disposa de l'espai i les condicions que requereix.
  • El sistema d'arbrat de les nostres ciutats és un "Sistema Bàsic" i com a tal ha de ser valorat, planificat i gestionat.
  • L'arbre contribueix a l'arrelament de la cultura del lloc i a la millora de les condicions d'habitabilitat en el medi urbà, factors ambdós determinants de la qualitat de vida de la ciutat.


  • Els arbres han tingut sempre un valor i beneficis molt rellevants per a la nostra societat, per la seva funció ecològica, paisatgística, cultural, educativa, tradicional, econòmica i històrica. El seu estudi científic, ens aporta noves coneixences i consciència dels seus serveis ecosistèmics i diversitat de beneficis bioclimàtics.

    Milloren la qualitat de l'aire urbà beneficiant la salut de les persones, són grans fixadors de diòxid de carboni (CO2) i alliberadors d'oxigen (O2). Juntament amb la seva ombra, absorbeixen calor ambiental en els processos de transpiració, humidificant l'ambient i atenuant les fortes calors donant-nos frescor. A la nit frenen la radiació tèrmica cap a l'atmosfera, fins i tot permeten un estalvi energètic en edificacions urbanes.

    Contribueixen a la netedat de l'aire que respirem fixant i absorbent pols i brutícia de l'ambient circumdant, per després retornar-la a terra al ser rentats per la pluja. Important és, per la qualitat de l'aire i la salut humana, la capacitat de captació de micro-partícules, de gasos contaminants, metalls pesants i filtratge de radiacions. Tenen un clar efecte de benestar sobre el molest soroll del trànsit.

    La diversitat d'espècies arbrades fomenta la interacció amb altres éssers vius, per tant fomenta la biodiversitat amb microfauna positiva reduint microorganismes patògens.

    Contribueixen molt a la millora dels ecosistemes naturals i urbans, a la qualitat de l'aire urbà, al benestar físic i emocional, i al bioconfort de les persones.

    A +Arbres --> (+4B): +Benefici Bioclimàtic +Biodiversitat natural +Biofília humana +Bioconfort urbà. La Comissió Europea (UE) promou el Pacte Verd Europeu amb solucions basades en la natura per les ciutats, entre elles la terna 3/30/300:

    3:Tota la ciutadania ha de veure com a mínim 3 arbres des de casa.
    30:Proporcionar un 30% mínim de cobertura vegetal a cada barri.
    300:Disposar de un parc a menys de 300 metres de cada habitatge.

    CAL LA NATURACIÓ A LA CIUTAT: Conciliar la urbanització amb la natura.

    JORDI TORRIJOS I MARTÍ és Enginyer ambiental i arquitecte paisatgista. Ha estat cap del servei de Paisatge i Verd Urbà de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.