Què vol dir que Collserola sigui un Parc Natural?


  • Comparteix:

raimon.roda

Raimon Roda

Director Gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola


Publicat: el 6/gen/22

PDF

El Parc Natural de Collserola ha esdevingut un territori essencial per a la ciutadania de l'àrea metropolitana, que darrerament, i sobretot impulsada per les restriccions vinculades a la Covid-19, ha (re)descobert que el contacte directe amb la natura és font de gaudi i salut, consolidant-se com a escenari perfecte per a les nostres activitats de lleure i esport. Però tot i l'augment de les visites, que ja superen els sis milions anuals, no sempre s'entén què implica la definició de Collserola com a Parc Natural, un concepte ben allunyat de parc urbà, i que té com a principal objectiu la protecció, conservació i millora del seu patrimoni natural i dels valors geològics, biològics, ecològics, paisatgístics, etnològics, agrícoles i culturals de la serra, motiu pels quals ha esdevingut un espai natural de protecció especial.

Davant d'aquest fet, crec que és essencial tornar a reposicionar Collserola com l'espai protegit que és. Cal tornar a recordar la importància de la seva preservació, dels beneficis ambiental que ens aporta, però també que, quan ens atansem a la serra, estem entrant a un Parc Natural amb una normativa i unes bones pràctiques a respectar.

En aquest sentit, fa uns dies vàrem presentar l'edició del nou mapa guia del Parc, una publicació que vol ser una invitació a gaudir del Parc Natural de Collserola responsablement i a recórrer-lo, de dalt a baix, aprofitant els beneficis que ens aporta el contacte directe amb la natura.

Aquest nou mapa recull l'extensa xarxa de camins que proposa el nou Pla Especial, amb prop de 400 quilòmetres de pistes, camins i corriols que permeten recórrer Collserola des dels nou municipis, prioritzant l'accés en transport públic. Hi incorpora tota la informació necessària per a la descoberta del Collserola (itineraris senyalitzats, àrees de lleure, miradors...), així com la normativa i les recomanacions de bones pràctiques durant la visita.

A més a més, també ens explica quins són els beneficis que ens aporta aquest espai natural protegit i quines són les bones practiques que cal seguir-hi durant la visita. La part interior vol ser doncs, un espai per posar en valor els serveis ambientals que brinda a la ciutadania metropolitana aquest parc natural i que queden recollits amb una il·lustració infogràfica.

Us convido a recollir aquesta nova publicació al Centre d'Informació del Parc o bé descarregar-vos-la en format digital al web del Parc Natural de Collserola.

RAIMON RODA I NOYA és director gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.