La creixent demanda mundial de sucre (segona part)


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 23/oct/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Les grans empreses d'alimentació i begudes han d'actuar per frenar els conflictes sobre la terra davant la creixent demanda mundial de sucre.

Seguint amb el tema que vaig encetar en la columna anterior, avui ens fixarem en quina ha de ser l'actuació de les empreses, els consumidors i el mateix govern de l'estat.

Què es demana a les empreses:
Oxfam fa una crida a Coca-cola, Pepsico i Associated British Foods a comprometre's a impulsar una política de 'tolerància zero' amb l'acaparament de terres en les seves cadenes de subministrament. Han de fer públic de qui i d'on obtenen les seves matèries primeres, publicar avaluacions sobre com el cultiu del sucre que compren afecta als drets sobre la terra de les comunitats locals i utilitzar la seva poder i influència per encoratjar a governs i a la resta de la indústria de l'alimentació i begudes a respectar els drets sobre la terra. Les tres empreses van obtenir una puntuació baixa o molt baixa en les seves polítiques sobre la terra en la taula de qualificacions de la campanya Després de la marca d'Oxfam.

Què es demana als consumidors:
La campanya convida també als consumidors i consumidores a utilitzar el poder que tenen per fer-los saber a Coca-cola, Pepsico i ABF que vigilen d'a prop el seu funcionament i que estan a l'espera d'un canvi. I a més de signar la petició, Intermón Oxfam també anima a la ciutadania a conèixer altres formes de produir i consumir que sí respecten els drets dels camperols i camperoles. El Comerç Just és una d'elles, i en el cas específic del sucre existeixen exemples clars de com es pot conrear i processar la canya de sucre adoptant una sèrie de criteris que garanteixen no només l'acaparament zero, sinó també el respecte al medi ambient i unes condicions de vida dignes per a les persones productores.

Què es demana al Govern espanyol:
Des d'Intermón Oxfam creiem que els Principis Rectors sobre les Empreses i els Drets Humans de Nacions Unides són una eina que contribueix a establir quina responsabilitat tenen les empreses i els Estats enfront dels drets humans. I concretament pel que fa a les comunitats on s'implanten, la mà d'obra que contracten, les cadenes de subministrament de les quals es proveeixen i altres drets humans bàsics, com el dret a l'aigua, l'alimentació o a la terra. Per això, li demanem al Govern que recolzi activament els treballs liderats per l'Oficina de Drets Humans per impulsar-la introducció dels Principis Rectors a través de l'elaboració i adopció del futur Pla Nacional sobre Empresa i Drets Humans, col·locant a Espanya al capdavant dels països que compten amb polítiques específiques per garantir que les seves empreses respecten els drets qualsevol que sigui el país en el qual operen.


En política solo triunfa quien pone la vela donde sopla el aire; jamás quien pretende que sople el aire donde pone la vela.
Antonio Machado (1893-1936. Poeta espanyol)


TON MARIMON és coordinador del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'Intermon Oxfam



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.