Promusa, de boca en boca

Pepe Garcia


Publicat: el 26/jun/13
Opinió| Columnes

I de sobte, sembla com si a tothom li importés l'empresa Promusa. Però Promusa i els seus treballadors porten anys, mols anys, entre nosaltres. Quan era impossible que la nostra joventut pogués continuar vivint al poble on havia nascut o havia viscut sempre.

Llavors, del no res o de l'imaginació, de l'esforç i el desig, de fer possible allò que semblava inviable, va néixer Promusa. La possibilitat de tenir un habitatge a Sant Cugat de la mateixa manera que havien pogut fer els nostres pares.

I ara, ai déu meu!, ara toca parlar d'allò que en moltes ocasions ens falta coneixement de causa, segurament perquè qualsevol és artista, crític polític o faranduler, oblidant que per poder parlar de Promusa i del seu futur cal alguna cosa més que saber que la crisi s'ho està emportant tot.

La mateixa crisi nascuda per gent de mala 'calaña': golfos, mandrosos, lladres, delinqüents, gentussa que sembla que haguessin estat amagats més de 30 anys i ara surten a assaltar a tot un país que els hi importa una puta merda, com sempre ha estat. Però parlaven de Promusa i, per poder saber tota la seva història, necessitaríem tants anys com porta viva treballant per la ciutat.

Ja sabem que no tot dura eternament, excepte la mort, perpètua i infinita, que deia el poeta. I de la mateixa manera que Promusa va néixer d'un ideal al mateix, continua viu fer possible l'habitatge públic, el lloguer de locals o habitatges, per molt que al bancs no ens deixin diners per les hipoteques, per molt que al nostre voltant desgraciadament milers d'empreses tanquin sense que a cap govern dels que practiquen la genuflexió davant dels seus amos, els poderosos, els mafiosos, els estafadors. Sense que a cap d'ell els hi importi.

Promusa no és l'au Fènix que necessita renéixer de les seves cendres. La seva història està feta de reconducció i adaptació als temps que en cada moment hem viscut. El d'ara més difícil encara, però no impossible ni improbable.

Promusa és l'única possibilitat que tenen moltes persones joves o gent gran d'accedir a un habitatge digne. I si en algun moment les males llengües parlen i critiquen, pensen i diuen de deixar morir a aquesta empresa per culpa de la crisi, això seria acabar amb la pròpia identitat d'un poble amb la pròpia idiosincràsia i forma de ser dels seus ciutadans.

Promusa no és de cap partit polític, no és un ahir que mai tornarà, Promusa no és de ningú, perquè ens pertany a tots nosaltres, una gran família anomenada ciutadans de Sant Cugat.

De la meva consideració als treballadors i les treballadores de Promusa,

PEPE GARCIA és membre de CCOO