Pobres del segle XXI


  • Comparteix:

jordi.puignero

Jordi Puignero


Publicat: el 23/abr/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Un dels 22 projectes estratègics de l'equip de govern municipal de Convergència i Unió per aquest mandat és la lluita contra la pobresa i l'exclusió social. Les virulents conseqüències de la crisi econòmica han situat aquest projecte al capdamunt de les prioritats municipals amb la finalitat de que ningú es quedi enrere.

És amb aquest esperit que s'ha organitzat a Sant Cugat la setmana contra la pobresa. L'objectiu d'aquesta iniciativa solidària és donar a conèixer la situació de moltes famílies de la nostra ciutat i engegar una gran recollida local d'aliments. El menjador social i el Banc d'Aliments de Càritas n'han estat els beneficiaris i que ha finalitzat aquest dissabte en un acte públic a la plaça d'Octavià. La proposta ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament i Càritas, el suport de l'Obra Social 'La Caixa' i la participació de més de 60 entitats, establiments i empreses.

Per sort al nostre país la pobresa alimentària té una cobertura assistencial que permet que cap persona es mori de gana i així es garanteixi que aquest fet no suposi una desigualtat d'oportunitats entre les persones. Ens hem de felicitar.

Però bé, ja que parlem de pobresa, no voldria deixar escapar l'oportunitat per parlar de noves formes de pobresa, que ja generen i generaran grans desigualtats socials al nostre país sinó es prenen les mesures oportunes.
Una d'elles és la pobresa energètica.

Brenda Boardman, la investigadora britànica que va definir aquest problema ja el 1991 explica que una persona o família pateix pobresa energètica si no pot pagar amb el 10% dels seus ingressos uns serveis adequats d'energia (electricitat, gas, gasoil etc) de la seva vivenda. Perquè ens entenguem, la pobresa energètica obliga a molta gent a prescindir d'encendre els llums o a desendollar electrodomèstics essencials, a no disposar d'aigua calenta per dutxar-se o cuinar, o a no poder mantenir la vivenda en unes condicions de climatització adequades per la salut. Segons un estudi de l'Associació de Ciències Ambientals (ACA) l'any 2010 hi havia a Catalunya entre un 5 i un 10% de pobres energètics i entre 300 i 1000 persones haurien mort com a conseqüència d'aquesta causa. Recollir aliments està molt bé però de cara a futures edicions de la setmana de la pobresa potser caldria anar pensant també en aquests nous pobres, per exemple recollint bombetes de baix consum per tal d'ajudar a unes quantes famílies a millorar l'eficiència energètica del seu habitatge. Em consta que el regidor de Medi Ambient, en Joan Puigdomènech, home molt sensible en aquesta temàtica, ja hi està treballant.

I ja per acabar, anunciar-vos una nova forma de pobresa que tot just comença a amenaçar-nos: la pobresa tecnològica. Aquest nou concepte, sobre el qual encara no s'ha teoritzat gaire per no dir gens, pot constituir una nova forma de desigualtat d'oportunitats socials aquest segle XXI. Les persones i la societat en general que no tinguin al seu abast un accés, econòmicament assequible, a les telecomunicacions com a eina per comunicar-se i accedir a Internet, entrarà a formar part del grup que jo anomeno 'pobres tecnològics'. Aquest tipus de pobresa, no es percep immediatament, però en canvi té un unes conseqüències dramàtiques a mig llarg termini. És evident que a dia d'avui ningú es mor per no tenir un telèfon mòbil i accés a la xarxa. Però també és evident que les seves oportunitats laborals i de socialització es veuran minvades. És més, m'atreveixo a pronosticar que en un futur no gaire llunyà qui no estigui "connectat" o bé serà un pobre, un friki o un terrorista. Per combatre aquest nou tipus de pobresa cal que les administracions promoguin, fomentin i si cal, impulsin amb diners públics, el desplegament de tot tipus de xarxes de telecomunicacions, regulant i afavorint la competència per tal d'abaratir la factura tecnològica de les famílies. Només així serem capaços de fer que les persones amb menys recursos tinguin les mateixes oportunitats de desenvolupament personal en un món cada dia més globalitzat. I així ho estem fent des de la regidoria de Tecnologia.

Però bé, això ja serien figues d'un altre article.

JORDI PUIGNERÓ I FERRER és tinent d'alcalde de Tecnologia i membre de l'executiva comarcal de CDC



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR



COMENTARIS

Dir :"pronosticar que en un futur no gaire llunyà qui no estigui "connectat" o bé serà un pobre, un friki o un terrorista" demostra l'altura moral d'aquest personatge. Realment ens governen mediocres

Maria Dolors Sans i Gracia. Enviat el 23/abr/13


Aquesta Sra Dolors Sans és patètica ... sempre criticant a Convergència ... fa cara de ser del tripartit ... doncs miri vostè si que és mediocre, mai l'he vist fent un comentari on aporti ni un sol argument, gentussa inculta com vostè és la que sobra.

Cristian Torres. Enviat el 23/abr/13


No se que em sobra a mi però és evident que a vostè li falta educació. Evidentment no em vaig a posar a la seva alçada.

Joan Serrallonga. Enviat el 23/abr/13


Senyor Joan, no sé si intenta defensar-me o ho fa a títol personal. Li agraeixo però no cal ja que no val la pena comentar segons que comentaris.

Maria Dolors Sans i Gracia. Enviat el 23/abr/13


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.