La banca ètica obté millors resultats que la convencional


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 17/abr/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Les situacions de crisi, com la que estem vivint actualment, et fan replantejar moltes coses. Una d'elles, i molt important pels orígens d'ella, sens dubte és la pregunta de: què fan els bancs amb el meus diners?

També m'ho vaig plantejar i així va ser com fa uns dies vaig anar a obrir un compte a un dels anomenats BANC ÈTICS I SOLIDARIS, per contraposició als banc comercials. La meva primera sorpresa va ser veure que eren moltes les persones que, com jo, volien obrir un compte, o si més no informar-se.

Un estudi elaborat per a l'Aliança Mundial per una Banca amb Valors mostra que els bancs ètics i sostenibles obtenen millors resultats que els bancs tradicionals en la majoria d'indicadors financers, inclosa la rendibilitat financera, la solvència o la rendibilitat econòmica.

L'informe va comparar els resultats obtinguts entre 2007 i 2010 de 17 bancs sostenibles amb els de 29 dels bancs més grans i influents del món (les denominades entitats sistèmiques). Els primers van atorgar préstecs per més del 70% dels seus actius en el període analitzat. A més, els bancs amb valors són més forts des del punt de vista financer, amb nivells més alts i una millor qualitat del capital.

Els bancs sostenibles analitzats en l'informe tenien, a més, un rendiment financer més alt comparat amb algunes de les institucions financeres més grans del món, i una rendibilitat financera (ROE) d'un 7,1% de mitjana, comparat amb el 6,6% per als bancs convencionals. La rendibilitat econòmica aconseguia de mitjana més del 0,50%, mentre que als grans bancs la mitjana era d'un 0,33%. Entre 2007 i 2010, els bancs amb valors van créixer un 80% en préstecs a projectes i empreses de l'economia real, mentre que aquesta xifra rondava el 20% als bancs comercials.

Si no estem conformes amb la forma de treballar dels 'bancs comercials' sempre tenim aquesta opció que, a més de ser ètica i solidaria, és més solvent que la resta d'entitats financeres.


Es asombroso que la Humanidad todavía no sepa vivir en paz, que palabras como 'competividad' sean las que mandan frente a palabras como 'convivencia'.
José Luis Sampedro (1917-2013. Economista, escriptor i pensador espanyol)


TON MARIMON és coordinador del comitè d'Intermon-Oxfam de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.