Riquesa i ingressos extrems


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 20/feb/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'increment de la riquesa i els ingressos extrems està incrementant la desigualtat i dificultant la capacitat mundial per aturar la pobresa, segons va advertir Oxfam, en un comunicat fet públic pocs dies abans del Fòrum Econòmic de Davos, que va tenir lloc fa un parell de setmanes.

Amb els 240.000 milions de dòlars d'ingressos nets de les 100 persones més riques del planeta n'hi hauria prou per acabar quatre vegades amb la pobresa extrema.

L'informe d'Oxfam fa una crida als líders mundials per contenir els ingressos extrems i que es comprometin a la reducció de la desigualtat.

L'1% de les persones més riques del planeta han incrementat els seus ingressos en un 60% en els últims 20 anys i la crisi financera no ha fet més que accelerar aquesta tendència, en lloc d'alentir-la.

Oxfam adverteix que la riquesa i els ingressos extrems no només no són ètics, sinó que a més són econòmicament ineficients, políticament corrosius, divideixen la societat i són mediambientalment destructius.

Segons afirmacions de José María Vera, director general d'Intermón Oxfam: 'En un món on fins i tot els recursos més bàsics, com la terra i l'aigua són cada dia més escassos, no ens podem permetre concentrar actius en les mans d'uns pocs i deixar a la majoria lluitar per el que queda'.

'És hora que els nostres líders canviïn el sistema perquè funcioni en l'interès de tota la humanitat en lloc de fer-ho per a una elit mundial'.

Després de quatre anys de crisi, Espanya encapçala el nivell de desigualtat a la Unió Europea, i de no rectificar el rumb, d'aquí a deu anys el 20% de les persones més riques a Espanya ingressaran 15 vegades més que el 20% més pobre, segons es recull en l'informe 'Crisi, desigualtat i pobresa' en què alertava de la creixent desigualtat entre rics i pobres a Espanya i que Intermón Oxfam va presentar desembre passat.


El que no considera el que té com la riquesa més gran del món, és desgraciat encara que sigui l'amo del món.
Epicur de Samos (341-270 a.C. Filòsof grec)


TON MARIMON és coordinador del comitè d'Intermon-Oxfam de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.