Gràcies, PAH


  • Comparteix:

Miquel Herrada

Miquel Herrada


Publicat: el 13/nov/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara que els jutges, la policia, els partits majoritaris, els grans mitjans de comunicació i fins i tot (ja ho veurem) els bancs han conclòs que és urgent acabar amb els desnonaments, és de justícia subratllar la tasca de l'entitat ciutadana que ha aconseguit situar la qüestió al centre del debat públic: la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

ESCOLTA-HO

Recollint l'herència d'anys de lluites veïnals i d'algunes reivindicacions que ja va posar sobre la taula el moviment 'okupa' (habitatge digne per a tothom, combat a l'especulació immobiliària), la PAH ha tingut la perseverança suficient i el grau de convenciment necessari per aglutinar una àmplia majoria de l'opinió pública al voltant d'una reivindicació clara: que el pes d'un deute hipotecari no enfonsi la vida de les famílies i les persegueixi de per vida. O el que és el mateix, que l'enganyifa del negoci immobiliari que tants beneficis va donar als bancs durant els anys de vaques grasses no s'endugui per davant la dignitat de les persones.

La lluita de la PAH en els últims tres o quatre anys demostra que les reivindicacions dels moviments socials poden canviar les coses. La PAH ha optat per l'acció directa quan ha calgut, aturant per la via de la desobediència pacífica centenars d'execucions hipotecàries quan aquestes eren a punt de produir-se. S'ha convertit, sovint, en una xarxa de solidaritat que ha 'rescatat' centenars de persones abandonades per les institucions i la banca, que els hi ha ofert suport legal i escalf humà. En paral·lel, ha anat fent una tasca de formigueta de cara a l'opinió pública, actuant com a 'lobby' i argumentant amb rigor i contundència, fins que no ha estat possible seguir mirant cap a una altra banda.

Gràcies a aquesta tasca, el poder legislatiu ha acceptat finalment modificar la llei per resoldre el drama social dels desnonaments i els bancs han començat a moure fitxa. Ens caldrà encara molta pressió i vigilància per garantir que els canvis legals no siguin només cosmètics i que s'avanci cap a un nou marc que respongui realment al bé comú, en què no es pugui fer negoci amb el sostre de les persones. És per això que la societat necessita moviments com el de la PAH.

MIQUEL HERRADA és periodista i director de Cugat.cat



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR



OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.