No anem bé


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 3/oct/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquesta crec que seria la conclusió de molta gent si mirem el panorama que ens envolta.

La democràcia està en hores baixes. A hores d'ara ningú pot dubtar que la capacitat de decisió dels ciutadans està més que minvada i només queda la protesta, el descontent o la ràbia davant la constant usurpació de drets i conquestes. I no cal dir que això va acompanyat de la manca de confiança en aquells en qui, teòricament, l'havíem dipositat.

En aquest context, Grècia esta agonitzant. Amb uns ciutadans cada dia més escanyats i maltractats, havent-se de sentir dir que són uns malgastadors, que no saben administrar-se i que no aprofiten els diners que tan generosament els hi 'regalen'. Està clar que els grecs viuen de genolls, i no només eufemísticament.

A Portugal semblava que les coses anaven millor. S'havien portat bé, no havien malgastat els diners que els arribaven i no sortien dia si dia no als mitjans de comunicació. Però vet aquí que també es troben ofegats i no se'n surten, de manera que ja han decidit dir prou i que no estan disposats a estrenye's encara més el cinturó.

El nostre país segueix els mateixos camins que els dels Grècia i Portugal: cada divendres des del Consell de Ministres tenim notícies que ens fan abaixar una mica més el cap i ens fan pensar fins on es pot arribar en el malbaratament de tot allò que amb tant d'esforç s'havia aconseguit. Pel que fa a Catalunya, i salvant les alegries del passat 11 de setembre, ja fa dies que estem de genolls, demanant i esperant que ens donin els cinc mil i pico milions d'euros que, en teoria, ens deuen, però que ja veurem si arriben, quan i com.

Per arrodonir la cosa, hem conegut fa poc els pressupostos del govern pel 2013 que no només confirmen la davallada en totes les partides sinó que dibuixen un panorama realment devastador. I tot això quan tanta gent considera que amb aquestes mesures no anem enlloc. I no només ho pensen els que van anar a Madrid per dir-ho alt i clar, sinó també, i des de fa temps, economistes de pro, persones que de forma objectiva, basant-se en l'experiència i amb les dades a la mà, afirma i demostra que l'austeritat només porta regressió i pobresa.

Mentrestant, ens intenten convèncer que malgrat la rebaixa de prestacions, el copagament, els medicaments no finançats i l'expulsió de molts del servei, la sanitat segueix com sempre. També ens diuen que amb la disminució d'ensenyants, l'increment d'alumnes per classe i la no substitució de baixes, la qualitat de l'ensenyament es manté i aquí no passa res.

A més, l'increment de les matrícules de la Universitat i la disminució de la quantia de les beques farà que alguns bons estudiants no hi puguin accedir. Sense comptar que a Catalunya el 34% dels nois i el 23% de les noies han abandonat els estudis sense cap titulació. I també la disminució de la inversió en investigació ens ha fet anar enrere, a la situació de fa molts anys, i ara el nostre país ha quedat en el lloc 34 dels països desenvolupats en despesa en I+D.

Però el més greu de tot plegat és que la major part d'aquestes pèrdues seran irreversibles i pel que fa a l'educació, ho seran per molts anys, afectant, com a mínim, a tota una generació.

Definitivament, no anem bé.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA i copresidenta d'ICV a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.