Cap a un Tractat sobre Comerç d'Armes


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 18/jul/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Des del passat dia 2 i fins el proper 27 a la seu de les Nacions Unides a Nova York s'està duent a terme la Conferència per establir un Tractat Internacional de control del Comerç d'Armes.

I per què cal ara aquest Tractat? Dons ni més ni menys perquè l'actual manca de regulació mundial del comerç d'armes convencionals i munició agreuja els conflictes oberts, incrementa la pobresa i afavoreix que es cometin abusos contra els drets humans. L'expansió constant de la globalització també contribueix a dificultar el control d'aquest comerç: es produeixen components en diferents parts del món que s'envien i es munten en altres països, sense que ningú controli les operacions. En la majoria de casos, les legislacions locals de comerç d'armes no s'han adaptat a aquests canvis. Tot i que les lleis estatals o regionals són importants, són insuficients per frenar les transferències irresponsables d'armes i municions entre països.

I com hauria de ser aquest Tractat? Les ONG que formem la coalició Armes sota Control (Fundació per la Pau, Amnistia Internacional, Geenpeace i Intermon Oxfam), considerem que un bon TCA:
- s'ha de basar en els Drets Humans i el Dret Internacional Humanitari,
- ha de respectar la Carta de les Nacions Unides,
- ha de ser inclusiu,
- ha de permetre una transparència i cooperació dels estats,
- i ha d'obligar al seu compliment i a la rendició de comptes.

I tot això perquè:
- La violència armada afecta els drets humans bàsics dels ciutadans, a la seguretat, l'alimentació, l'educació i la salut, entre d'altres;
- les transferències irresponsables d'armes violen les obligacions que conté la Carta de l'ONU de mantenir i enfortir la pau i la seguretat internacional, així com aconseguir la cooperació internacional en la resolució de disputes;
- la violència armada no la causen únicament les armes que estan en mans de grups il·legals; les armes no entren en un país només a través de les vendes directes;
- la regulació del comerç d'armes no es pot dur a terme d'una forma opaca i amagada i ha d'incloure les municions;
- els acords de control d'armes s'han de complir.

Siguem optimistes i esperem que la responsabilitat de TOTS els representants dels estats que ho estan negociant, permeti que el proper dia 28 ens puguem alegrar de tenir un Tractat sobre Comerç d'Armes que reguli i limiti aquesta activitat.


'No sé amb quines armes es combatrà la tercera guerra mundial, però sé que a la quarta s'utilitzaran pedres.'
Albert Einstein (1879-1955. Fisic alemany nacionalitzat nord-americà)


TON MARIMON és coordinador d'Intermón-Oxfam a Sant Cugat



  • Comparteix:

COMENTARIS

Totalment d'acord!

Marcel Rodríguez Álvarez. Enviat el 18/jul/12


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.