Com salvem l'educació


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 28/jun/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En el ple del passat 18 de juny varem tenir ocasió d'escoltar de primera mà els problemes de les escoles bressol i de l'ensenyament públic en general. Les inquietuds dels pares i mares de les escoles bressol i les dels docents son, en essència, les mateixes i es materialitzen en com poden afectar la qualitat de l'ensenyament totes les mesures restrictives que des dels governs central, català i local han decidit aplicar a l'ensenyament: el increment del número d'alumnes per classe, la disminució de les plantilles, la no substitució de les baixes o el fer-ho per persones amb titulació inferior, el poc o nul manteniment dels edificis, i per si no fos prou, la davallada en els sous dels ensenyants.

Les retallades afecten també els ajuts de menjador, el desenvolupament del pla d'entorn, les activitats extraescolars, les sortides, etc. que potser no son imprescindibles pel funcionament de l'escola però ajuden a crear cohesió social i faciliten la conciliació de la vida familiar i laboral.

Aquestes mesures toquen de manera directa la qualitat de l'ensenyament, dificulten l'atenció a la diversitat. i poden donar lloc a discriminació social.

Tot aquest desgavell és fruit de l'eliminació total per part del govern central del pressupost destinat a les escoles bressol, que s'ha traduït en una davallada de 1.800 a 875 euros per nen y any per part de la Generalitat. D'altra banda, i pel que fa a les escoles de primària i secundària, la mateixa Generalitat ha fet una reducció del 13'57% en el pressupost que destina a ensenyament, la més alta de tot l'estat. És evident doncs que aquells bons propòsits de salvaguardar l'educació com un element indispensable per ajudar a sortir de la crisis i construir un futur millor se'n han anat en orris, quan hi estem invertint el mateix que el 2007, malgrat haver-se incrementat en 150,000 el número d'alumnes.

Creiem també que només l'educació pública pot garantir l'accés en condicions d'igualtat, la cohesió social, la solidaritat i la igualtat d'oportunitats per a tothom.

Així doncs rebutgem les retallades i demanaríem: mantenir una ràtio mestres-alumnes adequada, que els centres disposin d'unes infraestructures suficients per desenvolupar la seva feina, que les places públiques siguin suficients per atendre tota la població escolar en totes les etapes educatives i, a ser possible, obrir el sistema educatiu a les persones que provenen de l'atur o necessiten una formació complementària.

Tot plegat potser no sigui fàcil i és per això que demanem un gran pacte de ciutat per, entre tots, evitar d'anorrear el que tant costa de construir.

ROSER CASAMITJANA és regidora per ICV-EUiA i copresidenta d'ICV a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.