Tertúlia amb amics

Eduard Jener


Publicat: el 14/abr/12
Opinió| Columnes

El proper dimarts dia 17 d'abril comencen les tertúlies amb amics organitzades per l'Associació d'Amics de Pedra i Sang. Quan formava part de la Junta i calia presentar-nos en algun acte o persona que desconeixia el fet ja tradicional de les representacions de l'obra de Josep Maria Jaumà a la Sala Capitular del Claustre del Monestir durant les festes de Nadal, jo sempre aclaria que no era una secta radical que es dedicava a tirar pedres als que visitaven el monument fins a fer-los sang, si no una associació que treballava per mantenir aquestes representacions i, també, que formava part del teixit cultural de la ciutat.

Escolta-ho

Les tertúlies, aquesta és la sisena edició, van néixer amb un sentit reivindicatiu: recuperar en llocs públics, ara les parets del emblemàtic Mesón, una costum que sembla mig perduda (menys a les emissores de ràdio i estudis de televisió) d'una reunió de persones, generalment amics i coneguts, que comenta les coses que passen, amb més o menys coneixement i especialització, però que hi posa passió i veritat personal.

Per engegar la tertúlia es tractava de que hi hagués un convidat que tractés un tema personal on després s'afegirien els presents i, a més a més, ho fes escollint un berenar que amb ell li agradés per ser una menja habitual o perquè li recordés la seva infantesa on el berenar ens podia portar records d'una època i, també, explicava alguna cosa més de la seva idiosincràsia.

Aquest any les 5 persones que compartiran les tertúlies són una mostra significativa de la nostre societat, i amb això vull dir la sancugatenca i la catalana. Quatre: el periodista i director adjunt de La Vanguardia Enric Juliana (17 d'abril), l'escriptora Empar Moliner (2 de maig), la filòsofa Victòria Camps (15 de maig) i l'historiador i regidor de Cultura de l'Ajuntament Xavier Escura (12 de juny), tenen la seva casa a Sant Cugat i el cinquè, l'escriptor i pedagog Emili Teixidor (29 de maig), que ha estat el precursor, per ser l'autor de la novel.la 'Pa negre', un fenomen d'àmbit nacional i internacional.

És un ventall prou diferent per ser interessant i tots ells són una digna representació de la nostra societat diversa i polièdrica. No s'ho deixin perdre.

EDUARD JENER és crític cultural