Afganistan

Arcadi Oliveres


Publicat: el 18/mar/12
Opinió| Columnes

La recent mort de 16 civils afganesos, entre els quals hi havia bastants nens, ha de comportar un punt d'inflexió en aquesta guerra interminable a l'Afganistan. A hores d'ara toca fer balanç i és evident que cap dels objectius que els Estats Units van senyalar com a finalitat de la guerra s'han assolit.

Escolta-ho

Volien trobar Bin Laden, però el van trobar al Pakistan; volien millorar la condició de la dona afganesa i l'han millorat; volien reduir el tràfic d'heroïna i s'ha multiplicat per cinc des de llavors. Al cap i a la fi, el que s'ha fet és un oleoducte que sembla que vol conduir el petroli des de la mar Càspia, travessant primer el Turkmenistan, després Afganistan i Pakistan, per dipositar-lo finalment a l'oceà Índic, on diferents vaixells petrolers, quan això comenci a funcionar, se l'emportaran cap als Estats Units.

Era una guerra més pel petroli, a part també pel control estratègic de la zona, ja que l'Afganistan té una posició clau a l'Àsia (a prop de la Xina, a prop de l'Índia, a prop de l'Orient Pròxim, a prop també d'altres països com Rússia) i això li permetria, en certa manera, tenir l'espai controlat a través de l'exèrcit americà.

Això és exactament el que han volgut fer i penso que, ara, 10 anys després, i amb la punta final d'aquest assassinat, es demostra que, de guerra d'alliberament, res de res. Era una guerra per interessos geoestratègics i econòmics.

El que hem de demanar és que l'Estat espanyol se'n desentengui de seguida (de fet ja vam demanar que no hi participés) i que el mateix poble nordamericà, ara que hi ha eleccions, sàpiga reaccionar per dir que ja n'hi ha prou, d'aquesta guerra tan cruenta.