En defensa del periodisme


  • Comparteix:

eduard.anguita

Eduard Anguita


Publicat: el 27/feb/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El copresident d'ICV, Xavier Boix, i la regidora del PP Dolors Domènech coincidien en construir una teoria de la conspiració al voltant de la premsa local en sengles entrevistes al Diari de Sant Cugat. Boix (10/2/2012) parlava de 'control dels mitjans' per part de l'Ajuntament i Domènech (17/2/2012) es lamentava que la prensa 'no els ajuda'.

ESCOLTA-HO

Per escandalosa, em referiré primer a la declaració de Domènech, a qui s'ha de replicar (com bé li assenyalava el periodista Joan Ramon Armadàs) que la funció dels mitjans no és ajudar ningú sinó informar a partir de criteris propis. Per tant, sense voler-ho Domènech, la crítica es converteix en virtut. Boix, per la seva banda, connectava el 'control' amb la publicitat institucional però sense explicar com es concreta en els continguts.

Analitzar la premsa és molt seriós i, en aquest sentit, si es pretén acusar de res als mitjans i als seus professionals cal aportar dades. És així que durant el meu pas per la Facultat de Periodisme, juntament amb un grup de companys, vam dur a terme un estudi sobre la pluralitat dels mitjans públics locals. I vam observar Cugat.cat i altres mitjans de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Vam aplicar criteris quantitatius: quantes vegades es publicaven notícies de l'alcaldia, del partit de govern, de l'oposició; quants dies es mantenien les informacions i en quin ordre es comunicaven; entre d'altres. I també qualitatius: denotació dels adjectius, ús o no de llenguatge corporatiu, titulars tendenciosos, etc.

I les dues principals conclusions sobre Cugat.cat van ser: primer, que hi havia una sobrerepresentació de notícies de l'oposició, com ha de ser quan impera el criteri periodístic; segon, Cugat.cat era el mitjà més plural de tots els estudiats.

Òbviament, un estudi d'aquesta mena no es pot prendre com una veritat absoluta i així com vam fer servir uns indicadors se'n podrien emprar d'altres. Però és un suport científic, sempre més creïble que les intuïcions i prejudicis personals. Recomanaria, doncs, que per properes vegades que algú pretengui llençar pedrades als mitjans de comunicació tingui la decència d'encarregar o elaborar anàlisis rigoroses. Hi ha discursets que ja cansen.

EDUARD ANGUITA és estudiant i treballador a l'atur



  • Comparteix:

COMENTARIS

Aquest jove te una opinió molt interessant! O bé es creu el que ha escrit, o bé pensa que vem néixer ahir... Des de que el món és món que el mitjants han seguit les directrius del poder fàctic de torn, o ara ens explicarà les excel·lencies d'Alfredo Urdaci? Segueixi estudiant, que amb aquestes anàl·lisis (i la situació económica actual) li serà difícil deixar l'atur.

Estanislau Vives Serra. Enviat el 27/feb/12


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.