Reforma laboral 'made in' IKEA


  • Comparteix:

jordi.puignero

Jordi Puignero


Publicat: el 13/feb/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El nou segle ha canviat moltes coses. Abans, els nostres avis quan es casaven estalviaven uns anyets i es compraven un pis o una casa on viurien tota la vida. Els mobles de la casa eren de bona fusta i molts d'ells passaven de pares a fills. Avui la gent canvia sovint de domicili i els mobles els renova cada dos per tres a l'IKEA.

Als nostres avis la roba i les sabates els duraven un parell de lustres com a mínim, sobretot gràcies a la feina del sastre o el sabater. Avui ens renovem el vestuari cada any al Zara. Quelcom semblant passa amb els cotxes. Fins i tot els matrimonis eren per tota la vida! I ara els divorcis i els canvis de parella estan a l'ordre del dia.

Vivim en un segle on tot va molt més ràpid, vivim en una era de canvis constants. És com si necessitéssim canviar per sentir-nos vius. Ja no hi ha res per sempre, o quasi res, la crisi tampoc. Abans els nostres avis entraven a treballar en una fàbrica o empresa i majoritàriament s'hi jubilaven. Avui això de garantir una mateixa feina per tota la vida ja no és possible o si més no és rar de veure, amb l'excepció dels funcionaris, de moment.

El segle XX ha estat eminentment conservador. Hem estat conservadors en les nostres relacions familiars i socials, i conservadors en les nostres relacions laborals. Benvinguda, per tant, la nova reforma laboral, una reforma concebuda per fer més flexible un mercat laboral terriblement conservador amb un 25% d'aturats.

Si les empreses poden ajustar sous, horaris i plantilles en funció de la situació econòmica, segurament perdran també la por a contractar i contribuiran per tant a reduir un dels pitjors drames socials que pot tenir una societat: l'atur. Aquest nou segle canviant demana persones i empreses. En definitiva, societats menys conservadores.

Persones i empreses que siguin capaces d'adaptar-se més ràpidament als canvis i nous reptes que aquest nou món globalitzat ens planteja. Perquè no sobreviu el més fort, sinó el que millor s'adapta.

JORDI PUIGNERÓ I FERRER és copresident de CiU a Sant Cugat



  • Comparteix:

COMENTARIS

Si ara tinguéssim IKEA a Sant Cugat hauría menys atur. Menys acomiadar gent i més crear ocupació. Com ell diu és conservador, conservar que?

Joan Serrallonga. Enviat el 13/feb/12


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.