La veritat dels biocombustibles


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 15/feb/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els biocombustibles són carburants líquids fabricats a partir de matèria orgànica, cultivada en la majoria dels casos. Normalment es barregen amb combustibles fòssils per al seu ús en cotxes convencionals. L'etanol pot usar-se com a substitut de la gasolina i es produeix a partir de cultius amb components de midons o sucres com el blat de moro, el blat, la canya de sucre o la remolatxa. El biodièsel pot utilitzar-se com un substitut del dièsel, i s'obté habitualment a partir de plantes oleaginoses com l'oli de colza o de palma.

ESCOLTA-HO

La desforestació d'ecosistemes essencials, com les selves tropicals, per deixar espai a les plantacions de biocombustible ha generat una seriosa preocupació des d'una perspectiva mediambiental. Però, a més, milions de persones poden veure's desplaçades de les seves terres a mesura que la carrera s'intensifica. Els que es troben en un risc major són els més pobres i els més marginats del món.

En països com Colòmbia, Guatemala, Tanzània, Indonèsia, per citar només alguns dels territoris afectats, grups paramilitars estan forçant a la població, a punta de pistola, perquè abandonin les seves terres, torturant i assassinant els que es resisteixen, i així poder plantar per produir oli de palma. 60 milions d'indígenes de tot el món estan en risc de ser trets de les seves terres per fer lloc a aquestes plantacions.

Això està contribuint a una de les pitjors crisis de refugiats del món. Moltes d'aquestes accions violentes ocorren als territoris de població indígena i en comunitats de camperols pobres, la qual cosa afecta directament els grups més vulnerables del país.

Una vegada que les persones perden les seves terres, perden també el seu mitjà de vida. Molts d'ells acabaran als barris marginals de les ciutats a la recerca de treball, uns altres emigraran, i alguns es veuran forçats a acceptar ocupacions, en condicions precàries, en les mateixes plantacions que els han desplaçat.

Aquesta és l'afectació 'humana' d'aquest combustible, un altre dia parlarem del seu 'suposat' benefici mediambiental.

'A les plantes les redreça el cultiu; als homes, l'educació'.
Jean Jacques Rousseau (1712-1778. Filòsof francès, nascut a Suïssa)

TON MARIMON és coordinador del comitè d'Intermón Oxfam a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.