Televisió connectada


  • Comparteix:

Miquel Herrada

Miquel Herrada


Publicat: el 13/des/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) sosté que la comunicació de proximitat podria trobar en la televisió per Internet una fórmula que la fes viable econòmicament. És una afirmació molt oportuna en temps de males notícies per a les radiotelevisions municipals.

ESCOLTA-HO

La 'televisió connectada' és una oportunitat de futur per als mitjans locals per diversos motius. El primer és el fracàs de l'experiència de la TDT local pública. La meitat dels canals previstos no emeten a dia d'avui. D'altres estan a punt de tancar o de ser reduïts a la mínima expressió. No tots els municipis que es van embrancar en consorcis públics de TDT tenien la capacitat -o la voluntat- de sostenir la inversió que requereix mantenir una televisió. A més, la planificació territorial dels canals no va ajudar gens, obligant a constituir consorcis antinaturals i dificultant molt la gestió dels organismes.

La crisi, i les consegüents restriccions pressupostàries dels ajuntaments, també ha evidenciat la insostenibilitat d'algunes televisions locals públiques que no tenien una dimensió raonable. Ara qui pateix les conseqüències de les planificacions polítiques grandiloqüents dels 'anys d'or' són els treballadors d'aquests mitjans, que perden la feina, i la ciutadania d'aquestes poblacions, que perden un servei públic essencial. Redimensionar acuradament aquests mitjans amb la pressió de les retallades al clatell és, ara, gairebé impossible. La tisora ja no accepta subtileses, és massa tard.

Per això l'opció de la 'televisió connectada' és una oportunitat de futur. Els anteriors gestors de Cugat.cat ho van saber veure quan encara hi havia marge de maniobra. Fent de la necessitat virtut, van decidir no jugar-s'ho tot a la carta de la TDT i engegar un projecte de baix cost econòmic, però de molta visió estratègica, que passava per l'aposta per la televisió per Internet, en el marc de la conversió de la ràdio municipal de tota la vida en un grup multimèdia. Així, Cugat.cat va aprofitar les noves tecnologies per situar-se en una posició d'avantatge competitiu que, ara, ens permet encarar el futur amb ambició: el repte és la 'televisió connectada', i estem preparats per jugar-hi fort (el 41% dels televisors venuts a l'Estat entre gener i setembre van ser híbrids, és a dir, combinant TDT i Internet).

I el més important: aquest projecte no s'ha fet amb carretades de diners (de fet, el pressupost de Cugat.cat ha anat disminuint any rere any des del 2008), sinó amb intel·ligència, visió estratègica i, per damunt de tot, amb un gran equip humà disposat a adaptar-se als nous temps.

MIQUEL HERRADA és periodista i director de Cugat.cat



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR



OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.