EL BOOMERANG DEL DEUTE (3ª part). LA DROGA


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 23/nov/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Seguint amb els efectes que l’activista Susan George denomina Boomerang avui ens centrarem en la droga.

ESCOLTA-HO

No hi ha cap dubte que, malauradament, la demanda de droga a Europa i als Estats Units es cada cop més forta, amb el que la economia de la cocaïna d’alguns països andins com Bolívia, Colòmbia i Perú, és cada cop més creixent.

El cultiu i la transformació primària de la coca es fa a Bolívia i Perú, i d'aquí passa a Colòmbia on fan el tractament final i la comercialització

Les conseqüències d’aquesta situació son que: la droga provoca desforestació, l’erosió del sòl, contaminació de rius per residus químics i extinció de recursos genètics, accions aquestes que impliquen l’increment de l’efecte hivernacle. Una paradoxa, mentre el pitjor impacte ambiental el te Bolívia (per la preparació de la pasta de coca) els productes químics utilitzats els proporciona, bàsicament, Estats Units.

Les operacions militars d’Estats Units contra la droga en els Andes, destruint-hi collites, han estat un fracàs. Estats Units destina més fons a reduir la oferta, amb programes als 'països d’origen' que en reduir la demanda en el seu propi país.
Aquesta és una estratègia inviable perquè per un costat deurien buscar alternatives a la economia de la coca i, per altre, tenir en compte que les institucions militars andines tenen clars antecedents de corrupció i poc compromís en aquesta lluita.

Quan l'amistat és tan absoluta les paraules sobren.
Alvaro Mutis (1923. Escriptor i poeta colombià)

TON MARIMON és coordinador del comitè d'Intermón Oxfam a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.