Que demani perdó l'Estat


  • Comparteix:

eduard.anguita

Eduard Anguita


Publicat: el 7/nov/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Excepcionalment, avui no abordaré cap aspecte de l'agenda política local tot i que tractaré un esdeveniment que de ben segur haurà impactat a la majoria de ciutadans de Sant Cugat: el cessament definitiu de l'activitat armada d'Euskadi Ta Askatasuna (ETA).

ESCOLTA-HO

De tot el que es pot dir, vull lamentar que els reaccionaris, els immobilistes i una part de les víctimes d'ETA segueixin donant per insuficients els passos de l'organització i han reiterat que troben a faltar que se'ls demani perdó. El reconeixement del dolor i la reconciliació són, certament, imprescindibles per a la normalització social a Euskal Herria; però també ho són els tempos i la no instrumentalització del conflicte. I que l'Estat demani perdó pels seus crims i abusos. La pau és impossible si no s'observen les conseqüències des de la globalitat i la corresponsabilitat.

L'Estat ha de demanar perdó pel GAL i per la guerra bruta; per les tortures, les vexacions, les agressions sexuals i els interrogatoris en règim d'incomunicació. L'Estat s'ha de disculpar per la dispersió de presos i pels morts en carretera quan anaven a visitar un familiar reclòs. L'Estat ha d'entonar el mea culpa per la Llei de Partits i per la Llei Antiterrorista; que ha dut a la criminalització, a la presó i al maltractament físic i psíquic a militants de l'esquerra abertzale només per les seves idees. L'Estat s'ha de posar vermell pel tancament de mitjans de comunicació, com la revista Ardi Beltza o el diari Egunkaria. I així amb tota la llista d'atrocitats i escomeses contra els Drets Humans que s'han perpetrat sota el paraigua de l'anomenada lluita antiterrorista.

Una reflexió per acabar: es pot haver acabat l'expressió més cruenta del conflicte però no el conflicte en si, que és la manca de democràcia i el no reconeixement del dret a l'autodeterminació als Estats espanyol i francès.

EDUARD ANGUITA és estudiant i treballador a l'atur



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.