El boomerang del deute (2ª part). El medi ambient


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 9/nov/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest és el primer punt que cita la Susan George com un dels efectes que les males polítiques envers els països del sud també ens afecten als del nord.

Els països del sud són països fortament endeutats, per el que han d'exportar més que importar i això els porta a prendre mesures, que poden ser bones a curt termini en termes econòmics, però molt pernicioses a llarg pel medi ambient.

Una política que han seguit molts països ha estat destinar grans extensions de terra a productes destinats a la seva comercialització; altres han explotat recursos amb poca despesa com és la fusta i altres han procedit a la tala de boscos per transformar-los en pastures i així poder exportar la carn de boví.

La principal conseqüència d'aquestes mesures és la desforestació que provoca dos efectes molt perjudicials pel Medi Ambient:

- Emissions de gasos hivernacle, que comporta un canvi climàtic i un escalfament global.
- La destrucció d'espècies d'animals i plantes, que priva de la producció d'aliments i medicaments.

El nord és pobre en gens per una bona productivitat agrícola i per a la medicina, i depèn del sud, que és pobre però ric en gens.

Una possible solució és la que ha adoptat Colòmbia, que ha atorgat la cura d'una part de la Amazònia colombiana als indígenes.

"El mitjà per fer canviar d'opinió és l'afecte, no la ira (Dalai Lama, 1935; líder espiritual del Tibet)."



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.