'Un planeta de gordos y hambrientos'


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 28/set/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest darrers dies he tornat a agafar aquest llibre. Si no estic equivocat és el darrer llibre que va publicar el professor Luis de Sebastián i vaig tenir la ocasió d'assistir a la seva presentació a ESADE pocs mesos abans de la seva mort.

ESCOLTA-HO

En aquell moment, ja em va interessar el tema, i en la mateixa presentació me'l vaig comprar. Aquest, com diu la contraportada, és: 'La indústria alimentària al descobert: Per què mig món es mor de fam i l'altre meitat pateix problemes de sobrepès?'

Actualment estem més sensibilitzats per la situació d'extrema gravetat que s'està vivint a la Banya d'Àfrica, però la realitat és que aquest llibre el va escriure el professor Sebastián en uns anys (2007-2008) en què s'havia aconseguit una 'lleugera' reducció en el percentatge de població que patia fam. Però ell, que coneixia molt be el Tercer Món, ja posa de manifest l'arrel del problema: hi ha producció d'aliments suficient per a tota la població, però el mal repartiment porta a aquesta situació de 'grassos i famolencs'. Un exemple concret és que tan sols tres grans companyies agrícoles controlen prop del 90% del comerç de cereals. Amb aquesta dada, algú pot creure que els preus dels cereals segueixen la llei de l'oferta i la demanda?

Si ara m'he posat a rellegir-lo és perquè la campanya que ha endegat Oxfam a nivell mundial tracta sobre aquesta gravíssima situació. Sota el lema: 'CREIX. Conrear un futur millor: Justícia alimentària en un món amb recursos limitats', volem que s'imposi aquesta justícia, denunciar els casos de compra de terres conreables per qüestions especulatives i sensibilitzar a la població amb aquesta realitat quotidiana i que, com veiem, està en vies d'agreujar-se.

Com va dir el gran polític i pensador hindú Mahatma Gandhi: 'Hem de viure més senzillament perquè molts altres puguin, senzillament, viure'.

TON MARIMON és coordinador del comitè d'Intermón Oxfam a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.