In memoriam

Arcadi Oliveres


Publicat: el 4/jun/09
Opinió| Columnes

Voldria tenir un petit record per a una persona entranyable que ens va deixar la setmana passada: Luis de Sebastián.

Escolta-ho

Era un economista heterodox, professor d'Esade, que va treballar molts anys a Amèrica Llatina. Primer, com a responsable del Banc Interamericà de Desenvolupament, i després com a professor de la Universitat Centreamericana, tant al Salvador com a Nicaragua.

Recordem, per exemple, els cinc jesuites assassinats fa un temps per l'extrema dreta salvadorenya. A la seva tomba, que vaig tenir l'ocasió de visitar, hi havia una làpida amb una frase al·lusiva a aquests personatges. La frase estava firmada per Luis de Sebastián. Era un home completament compromés amb totes les reivindicacions socials d'Amèrica Llatina.

A casa nostra, era un professor del qual valia la pena escoltar-ne moltes coses. Era un savi. A la Universitat Internacional de la Pau vam tenir la sort de gaudir de la seva presència en algunes ocasions i encara, a hores d'ara, seguia amb un mestratge extraordinari especialment dedicat a la necessitat de l'alimentació. La seva darrera publicació es deia 'Planeta de gordos y de hambrientos', que significava una mica quina era la trista realitaten el món on vivia.

Ens va deixar sobtadament la setmana passada, quan encara estava en plena forma. Havia donat una conferència el dia abans i tenia previst donar-ne una el dia després. De cop i volta, ens ha deixat, amb una mort sobtada que haurem d'anar recordant en el futur.