La final de la Champions a Sant Cugat

Victor Alexandre


Publicat: el 28/mai/09
Opinió| Columnes

El passat 15 de maig, el Diari de Sant Cugat va fer una enquesta entre els seus lectors amb el següent enunciat: 'Champions en pantalla gegant?'. El diari volia saber l'acollida que tenia entre els santcugatencs la iniciativa de l'Ajuntament i Cugat.cat d'instal·lar una pantalla gegant a la plaça d'Octavià per veure la final de la Lliga de Campions entre el F.C. Barcelona i el Manchester United.

Les preguntes eren tres: “Sí, a la plaça d'Octavià”, “Millor en un altre lloc” i “No a la pantalla gegant”. Finalment, el resultat va ser el següent: “Sí, a la plaça d'Octavià”, 58%; “Millor en un altre lloc”, 25%; i “No a la pantalla gegant”, només un 17%. És a dir, que el sí va guanyar àmpliament. El que crida l'atenció d'aquest resultat, tanmateix, no és el 58% de persones a favor ni el 17% en contra, sinó el 25% que preferien un altre lloc. Crida l'atenció, perquè, per començar, no deien en quin altre lloc s'hauria d'haver instal·lat la pantalla, però també perquè, en cas que hagués guanyat aquesta opció, el trasbals hauria estat immens, ja que la unitat en contra de la plaça d'Octavià no implicava pas unitat a favor de cap altra espai en concret. Vull dir que tampoc no hi hagués hagut consens en una segona opció i el vot s'hauria fragmentat en multitud de propostes. Algunes, probablement, força pintoresques. Ja ho diuen que mai no plou a gust de tothom.
Jo, personalment, crec que l'Ajuntament va prendre la decisió correcta. La prova és que va ser tot un èxit. La plaça d'Octavià, popularment coneguda com la plaça del Monestir, és el centre neuràlgic de Sant Cugat i el lloc on, al llarg de l'any, se celebren els esdeveniments més importants de la ciutat. I la final de la Lliga de Campions, no cal dir-ho, era un esdeveniment transversal que abastava totes les classes socials. Al capdavall, el Barça, per les raons que tots sabem, és més que un club. La seva representativitat fa les funcions de la selecció catalana, és el més gran ambaixador de Catalunya arreu del món i és l'entitat més integradora del país. La seva existència, en definitiva, afavoreix la cohesió social i aplega, com diu el seu himne, gent de totes les latituds, gent que ve de l'hemisferi sud i gent que ve de l'hemisferi nord. Cal, per tant, felicitar l'Ajuntament de Sant Cugat per la iniciativa, cal també felicitar el vicepresident del Barça Joan Franquesa pel seu estímul i, per damunt de tot, cal felicitar el Barça per una nit tan meravellosa com a culminació d'una temporada que ha enlluernat el món i que ha elevat el futbol a la categoria d'art.