Mou-te i coopera

Arcadi Oliveres


Publicat: el 17/mai/08
Opinió| Columnes

Avui se celebra la Festa de la Cooperació sota el lema de 'Mou-te i coopera'. Hi ha una sèrie d'activitats lúdiques i altres de contingut cultural que se celebraran a la Plaça d'Octavià.

Escolta-ho

M'han demanat i m'han honorat enfer-ho, que faci una petita ponència sobre l'estat del món.

Ho faré amb molt de gust perquè precisament si la cooperació, que és el motiu de la joranda, és necessària, és perquè l'estat del món no és el que més ens agrada i evidentment exigeix a hores d'ara que hi hagi una cooperació per part nostra.

El que intentaré explicar és una mica que aquest món avui en dia presenta unes enormes diferències entre el que en podríem dir: els més rics i els més pobres del planeta. Això representa dificultats des del punt de vista de l'assistència mèdica, des del punt de vista de l'alimentació, com s'ha vist els últims mesos, representa dificultats des del punt de vista de les migracions, des del punt de vista dels ingressos.

I tot això té una raó de ser, una raó de ser que normalment es basa en l'egoisme que tenim els països del nord amb els nostres tractes financers i comercials amb els països del sud. Es tracta doncs de veure d'on venen els mals i finalment de donar-li una resposta, una resposta positiva, transformadora que pot anar en moltes direccions com accions del govern però que també ha d'anar en direcció a la nostra pròpia responsabilitat personal que té un aspecte fonamental que és la cooperació: Amb les ONG's, amb els moviments socials, moviments de comerç just, de banca ètica i totes aquestes facetes que són les que s'aniran treballant al llarg de la jornada.

ARCADI OLIVERES
Economista i president de Justícia i Pau i Universitat Internacional de la Pau