El civisme, pilar fonamental per a una societat segura i respectuosa


  • Comparteix:

joan.carles.de.blas

Joan Carles De Blas

Secretari de polítiques de seguretat i convivència del PSC de Sant Cugat


Publicat: el 9/abril
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Sant Cugat del Vallès és una ciutat que destaca pel seu alt nivell de qualitat de vida, gràcies, en gran part, a la implicació dels seus ciutadans i ciutadanes en la convivència diària. Però, per mantenir i millorar aquest model de ciutat que aviat passarà dels 100.000 habitants, cal reforçar i defensar el civisme com a principi bàsic de la vida en comunitat.

El civisme no és només una qüestió de normes, sinó d'actituds. És el respecte pels altres, per l'espai públic i per les normes que ens permeten viure en harmonia. Quan es respecten els passos de vianants, quan es recullen els excrements de les mascotes, quan es recicla correctament, el baixen els voluminosos quan toca o quan es modera el volum de la música en horaris nocturns, etc., s'està contribuint activament a una ciutat més habitable i segura per a tothom.

En una societat democràtica, les normes són l'expressió del consens col·lectiu sobre com volem viure junts. Però aquestes normes, per si soles, no garanteixen la convivència si no van acompanyades d'un compromís personal de tota la ciutadania amb el bé comú. Sant Cugat no només ha de ser una ciutat amb lleis i reglaments, sinó un lloc on la ciutadania assumeixi una responsabilitat activa per respectar i fer respectar aquestes normes amb ajuda si cal del cos de la policia local, un cos de policia local que ha de plantejar-se com a objectiu un model de servei de proximitat.

El comportament incívic, per contra, genera problemes de convivència i, en molts casos, de percepció d'inseguretat. La deixadesa en l'ús de l'espai públic i un mal ús d'aquest, l'incompliment de les normes de trànsit o la manca de respecte envers els altres poden derivar en conflictes que afecten la tranquil·litat del municipi. Per això, cal fomentar una cultura del respecte, no només amb presència d'agents cívics i denúncies del cos de la policia local, sinó també amb educació i conscienciació.

L'educació en valors cívics ha de començar a la llar i continuar a les escoles i instituts, però també ha d'implicar tota la comunitat. L'administració local pot jugar un paper clau mitjançant campanyes de sensibilització i iniciatives que reforcin l'orgull de pertinença a una ciutat neta, segura i acollidora, però també han d'anar acompanyades de campanyes de control dels incívics per part del cos de la policia local.

Així doncs, el civisme no és només una opció, sinó una necessitat per construir una societat més justa i harmònica. Sant Cugat del Vallès pot continuar sent un exemple de convivència en la ciutat dels 100.000 habitants si cada un de nosaltres assumeix la seva part de responsabilitat. Perquè una ciutat no és només el seu urbanisme o els seus serveis, sinó, sobretot, l'actitud i comportament dels seus ciutadans i ciutadanes.


Joan Carles de Blas és secretari de polítiques de seguretat i convivència del PSC de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.