Nosaltres, els demagogs

aina.balada

Aina Balada


Publicat: el 23/març
Opinió| Columnes

El passat dilluns, des de l'àrea d'economia es va portar al ple la dació de comptes de les liquidacions pressupostàries de l'exercici de 2024 del nostre Ajuntament. Era un punt important per l'equip de govern, sobretot per Junts per Catalunya i ben segur que també pel partit Popular, que van defensar aferrissadament la política financera de l'equip de Govern. No és d'estranyar, doncs comparteixen els mateixos punts de vista en qüestions financeres i socials.

És ben cert, i compartim l'alegria, que la liquidació del pressupost de 2024 suposa la sortida de la tutela financera de la Generalitat. Ara bé, hem de ser clars i explicar quin ha estat el camí que ens ha portat fins aquí i els costos socials que han produït.

L'informe d'intervenció és ben clar, l'equilibri pressupostari del qual tant pit treuen s'ha aconseguit a costa de retallar despesa corrent i limitar la capacitat de l'Ajuntament per oferir serveis i polítiques públiques. Una contenció que ha estat especialment dura en aquelles partides que haurien de ser intocables per garantir el benestar i la cohesió social. És a dir, la sortida de la tutela s'ha aconseguit escanyant els serveis públics.

Des d'En Comú Podem, creiem que la situació econòmica de l'Ajuntament es podria haver resolt d'una altra manera, sense la necessitat de contenir i retallar en drets. Apostant per una progressivitat fiscal, una gestió estratègica del deute i una planificació ambiciosa de les inversions. Aquestes eren les eines per no acabar pagant els de sempre i construir una ciutat més justa i cohesionada.

Està clar, que no és la intenció d'aquest Govern la de vetllar pels serveis públics i s'ha optat per una solució neoliberal centrada en la contenció de la despesa, les retallades i, en alguns casos, en la liberalització de serveis, que afecta partides tan importants com els Serveis Socials, la Cultura, l'Esport o la Cooperació.

L'informe d'intervenció també posa en relleu altres aspectes preocupants, com l'alt volum de drets pendents de cobrament, especialment en impostos directes i transferències de la Generalitat, o el fet que s'hagi recorregut a ajustaments puntuals, com les aportacions extraordinàries dels organismes autònoms, per maquillar el balanç econòmic.

Jo entenc que aquesta fita els faci contents, però cal deixar clar que per gestionar bé un Ajuntament, cal vetllar pel benestar dels seus ciutadans i que una ciutat més justa i sostenible no es construeix a base d'afeblir els serveis públics, sinó des de la valentia d'apostar per una administració forta que posi les persones i el planeta al centre.

Davant de la nostra argumentació, el govern municipal al ple no va ser capaç de respondre res més que titllar-nos de demagogs. Doncs bé, si defensar els serveis públics ens converteix en demagogs, no dubtem en continuar sent-ho.

Aina Balada és regidora de Sant Cugat En Comú Podem